Loskomen van je ouders

Volwassen kinderen voelen zich emotioneel zelfstandig, maar zijn, zolang hun ouders nog leven, ook nog 'kind van'. De toon in de verhouding met de ouders wordt gezet in de adolescentie, wanneer jongeren zich losmaken van thuis. Jongeren van nu hebben meer vrijheid dan vorige generaties. Zijn ze dan ook eerder zelfstandig? En hoe reageren de ouders?

Help, hoe kom ik van mijn kinderen af? Een nieuwe verzuchting: jongeren zouden het prima vinden zich nog jarenlang thuis te laten verzorgen, ook al zijn ze eigenlijk op de leeftijd dat ze best op eigen benen kunnen staan. Ze krijgen thuis immers alle vrijheid: er zijn geen strenge huisregels meer, ze kunnen doen en laten wat ze willen, vrienden en vriendinnen meenemen en ermee slapen indien gewenst, roken, laat thuis komen, enzovoort. Vader en moeder betalen en zorgen. En vragen zich af wanneer die lange slungels eindelijk eens een kamer gaan zoeken.

‘Ouders hebben ook ruimte nodig,’ zegt Else-Marie van den Eerenbeemt, gezinstherapeute. ‘Er zijn ouders die dat gevoel inderdaad krijgen: help, hoe krijg ik mijn kinderen de deur uit? Hun kinderen zien de noodzaak van het vertrekken niet in.

Vroeger, in de tijd van de bevelshuishouding, begon het grote leven als je achttien was. Nu wonen de kinderen als het ware samen met hun ouders in een onderhandelingshuishouding. Het kan heel ver gaan. Ik hoorde over een jongen van amper achttien jaar die in paniek naar beneden kwam en zei: -Mama kun je even komen helpen, het condoom is gesprongen.” We hebben het wel over een bepaalde

Log in om verder te lezen.
auteur

Lisette Thooft

» profiel van Lisette Thooft

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn broers relatie verpest alles

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

De liefde van een vader

Lees verder
Test

Wat is je opvoedstijl?

Lees verder
Advies

Ik wil het contact graag herstellen

Lees verder
Artikel

Papa en ik

Lees verder
Advies

Mijn man lacht me uit

Lees verder
Artikel

Als ‘lief zijn’ te belangrijk wordt

Lees verder