Loskomen van je ouders

Volwassen kinderen voelen zich emotioneel zelfstandig, maar zijn, zolang hun ouders nog leven, ook nog 'kind van'. De toon in de verhouding met de ouders wordt gezet in de adolescentie, wanneer jongeren zich losmaken van thuis. Jongeren van nu hebben meer vrijheid dan vorige generaties. Zijn ze dan ook eerder zelfstandig? En hoe reageren de ouders?

Help, hoe kom ik van mijn kinderen af? Een nieuwe verzuchting: jongeren zouden het prima vinden zich nog jarenlang thuis te laten verzorgen, ook al zijn ze eigenlijk op de leeftijd dat ze best op eigen benen kunnen staan. Ze krijgen thuis immers alle vrijheid: er zijn geen strenge huisregels meer, ze kunnen doen en laten wat ze willen, vrienden en vriendinnen meenemen en ermee slapen indien gewenst, roken, laat thuis komen, enzovoort. Vader en moeder betalen en zorgen. En vragen zich af wanneer die lange slungels eindelijk eens een kamer gaan zoeken.

‘Ouders hebben ook ruimte nodig,’ zegt Else-Marie van den Eerenbeemt, gezinstherapeute. ‘Er zijn ouders die dat gevoel inderdaad krijgen: help, hoe krijg ik mijn kinderen de deur uit? Hun kinderen zien de noodzaak van het vertrekken niet in.

Vroeger, in de tijd van de bevelshuishouding, begon het grote leven als je achttien was. Nu wonen de kinderen als het ware samen met hun ouders in een onderhandelingshuishouding. Het kan heel ver gaan. Ik hoorde over een jongen van amper achttien jaar die in paniek naar beneden kwam en zei: -Mama kun je even komen helpen, het condoom is gesprongen.” We hebben het wel over een bepaalde

Log in om verder te lezen.
auteur

Lisette Thooft

» profiel van Lisette Thooft

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Mama en papa snappen wat ik voel

‘Lastig hè, die rits.’ ‘Oe, daar word je boos van.’ ‘Wat vind jij je broertje grappig, h...

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

‘Hij knipt spınnenpootjes af en zet slakken in de fik’

Lees verder
Advies

Word ik net zoals mijn moeder?

Lees verder
Artikel

‘Ik weet zeker dat het je lukt’

Lees verder
Artikel

Tienervaders krijgen praatgroep

Lees verder
Artikel

Opvoeden als vak

Lees verder
Verhaal

Kun je breken met je broer?

Lees verder