Ieder zijn natuur

Dat het goed voor ons is om van tijd tot tijd de natuur in te gaan, daar is vrijwel iedereen het over eens. Tot rust komen, de stress achter je laten. Maar terwijl de een zich het liefst in het zweet werkt op een mountainbike, zweert een ander bij de geraniums in zijn volkstuin. Wat verstaan we onder lekker de natuur in gaan? En over welke natuur hebben we het dan?

Onze landschappelijke voorkeur

Wat betekent natuur voor uw psychische gezondheid? Deze vraag in ons aprilnummer leverde een aantal enthousiaste en uitgebreide verhalen op. Over één ding zijn alle inzenders het eens: in de natuur kun je tot rust komen, en dat is goed voor een mens. ‘Groen, alleen de kleur al, maakt rustig’, schrijft iemand. Een ander heeft het over ‘het uitgeruste, vredige en vertrouwenwekkende gevoel’ dat de natuur hem geeft. Een derde legt uit hoe ‘rusten in de natuur’ voelt: ‘mijn hoofd leegt zich, mijn lichaam ontspant en ik ben gewoon’. Alle inzenders gebruiken termen als rustgevend, anti-stress en ontspannend als ze het hebben over de relatie tussen natuur en psychisch welbevinden. En dat die ontspanning die de natuur ons geeft, goed en broodnodig is voor de moderne mens, wordt unaniem onderschreven.

‘Die uitkomst verbaast mij niet’, zegt omgevingspsychologe Agnes van den Berg die vanuit haar vakgebied de wisselwerking tussen mens en omgeving bestudeert. ‘Als je mensen vraagt wat natuur voor hen betekent, krijg je spontaan altijd min of meer hetzelfde antwoord. Mensen ontspannen zich in de natuur. Ze komen er tot zichzelf en vinden er rust. Het tweede aspect dat altijd naar voren komt, is het genoegen dat

Log in om verder te lezen.
auteur

Corien van Zweden

» profiel van Corien van Zweden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Houden wij onszelf nog bij?

We leven te snel. Op ons werk proberen we tegelijkertijd de telefoon aan te nemen, een rapport te sc...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Kort

Het nut van vitamine D – hoe zit het nou?

Lees verder
Artikel

De kunst van het alleen-zijn

Lees verder
Artikel

Proost? – Wat alcohol met je doet

Lees verder
Artikel

Overgewicht

Lees verder
Artikel

Wat je hebt, ben je zelf

Lees verder
Artikel

Hoe is het als je kind schizofreen blijkt te zijn?

Lees verder