Ga niet meteen languit
Een bekend verschijnsel: ziek worden als je tot rust komt. Hoofdpijn, verkoudheid, algehele malaise; in een onderzoek van Ad Vingerhoets zegt 3 procent van de Neder­landers er last van te hebben.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Hij noemde het ‘vrijetijdsziekte’, en de oorzaak zit waarschijnlijk in de invloed van stress op het afweersysteem: acute stress wakkert de afweer aan en onderdrukt ziekte, tót er rust komt en het afweersysteem ziekmakers niet meer kan stuiten.

Volgens Vingerhoets kun je de kans op vrijetijdsziekte verminderen door de overgang van inspanning naar ontspanning niet te abrupt te maken. ‘Dat doe je door óf op je bestemming niet meteen languit te gaan maar actief te blijven, bijvoorbeeld door wat te sporten en niet meteen een gat in de dag te slapen. Maar liever nog door niet keihard door te buffelen in de dagen voor je vertrekt.’

De gezondheidspsycholoog ziet dat vooral bepaalde types last hebben van vrijetijdsziekte, namelijk mensen met een hoge werkdruk en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. ‘Als de druk om te presteren wegvalt, raken ze uit balans en ontstaan klachten.’

Vermijd ruzie, geef ruimte
Na elke vakantieperiode, zowel de zomer- als kerstvakantie, stijgt het aantal echtscheidingen. Een Amsterdams advocatenbureau dat zich specialiseert in familie­zaken, meldde vorig jaar zelfs dat er in januari en september 40 procent meer scheidingsaanvragen binnenkwamen dan in andere maanden.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Dat wil niet per se zeggen dat de oorzaak in de vakantie ligt: sommige mensen stellen de scheiding uit omdat de vakantie al geboekt is, bij anderen zijn vakantie-irritaties de laatste druppel. Maar er valt wél iets van te leren.

Verwacht geen romantische wonderen van uw vakantie. Thuis doet u ook niet alles samen, dus waarom op vakantie wel? Maak die bergwandeling lekker alleen als uw wederhelft niet meewil. Stellen die elkaar de ruimte geven, komen de vakantie met minder ruzie door.