Genieten tijdens de vakantie

Heerlijk, bijna vakantie. Niets zo fijn als dagdromen over wat we gaan doen in die zee van tijd: wandelen in de natuur, uitwaaien met de kinderen, uitgebreid tafelen op dorpspleintjes of eindelijk dat spannende boek lezen. Zo geniet je meer van je vakantie.
Verwacht geen romantische wonderen van uw vakantieVerwacht geen romantische wonderen van uw vakantie

Ga niet meteen languit
Een bekend verschijnsel: ziek worden als je tot rust komt. Hoofdpijn, verkoudheid, algehele malaise; in een onderzoek van Ad Vingerhoets zegt 3 procent van de Neder­landers er last van te hebben.

Hij noemde het ‘vrijetijdsziekte’, en de oorzaak zit waarschijnlijk in de invloed van stress op het afweersysteem: acute stress wakkert de afweer aan en onderdrukt ziekte, tót er rust komt en het afweersysteem ziekmakers niet meer kan stuiten.

Volgens Vingerhoets kun je de kans op vrijetijdsziekte verminderen door de overgang van inspanning naar ontspanning niet te abrupt te maken. ‘Dat doe je door óf op je bestemming niet meteen languit te gaan maar actief te blijven, bijvoorbeeld door wat te sporten en niet meteen een gat in de dag te slapen. Maar liever nog door niet keihard door te buffelen in de dagen voor je vertrekt.’

De gezondheidspsycholoog ziet dat vooral bepaalde types last hebben van vrijetijdsziekte, namelijk mensen met een hoge werkdruk en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. ‘Als de druk om te presteren wegvalt, raken ze uit balans en ontstaan klachten.’

Vermijd ruzie, geef ruimte
Na elke vakantieperiode, zowel de zomer- als kerstvakantie, stijgt het aantal echtscheidingen. Een Amsterdams advocatenbureau dat zich specialiseert in familie­zaken, meldde vorig jaar zelfs dat er in januari en september 40 procent meer scheidingsaanvragen binnenkwamen dan in andere maanden.

Dat wil niet per se zeggen dat de oorzaak in de vakantie ligt: sommige mensen stellen de scheiding uit omdat de vakantie al geboekt is, bij anderen zijn vakantie-irritaties de laatste druppel. Maar er valt wél iets van te leren.

Verwacht geen romantische wonderen van uw vakantie. Thuis doet u ook niet alles samen, dus waarom op vakantie wel? Maak die bergwandeling lekker alleen als uw wederhelft niet meewil. Stellen die elkaar de ruimte geven, komen de vakantie met minder ruzie door.

Tekst: Fréderike Geerdink

© Psychologie Magazine

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

7 redenen om op vakantie te gaan

Op vakantie gaan, doet ons goed. We zijn dan gelukkiger, gezonder, meer ontspannen, energieker en te...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Artikel

Culturele misverstanden

Lees verder
Artikel

Uitje voor uw zintuigen

Lees verder
Interview

Blij dat ik weer thuis ben

Lees verder
Verhaal

Laat de perfecte vakantie los

Lees verder
Advies

Op vakantie ben ik angstig

Lees verder
Artikel

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Lees verder