Het mannenbrein bevat gemiddeld meer dopamine, die het jagen op prettige dingen beloont met een fijn gevoel. Aan dat jagen wordt dus een prettig gevoel gekoppeld. Maar jagen op genot is iets anders dan genieten. Daar heb je namelijk endorfine voor nodig.

Seks
Het dopamine- en het endorfinesysteem vullen elkaar aan, maar zitten elkaar soms ook in de weg. Mannen kunnen enorm verlangen naar seks, maar of ze er vervolgens ook extra van genieten is de vraag. Over het algemeen kunnen vrouwen hun hoogtepunt beter uitstellen en zo verlengen ze hun genot.

Eten
Een uitzondering op dit sekseverschil is eten; daar zijn mannen hun verlangen juist beter de baas. In een onderzoek (wel een oudje, uit 2009) werden de breinen van hongerige New Yorkers gescand terwijl er allerlei etensgeuren in de ruimte werden geblazen. Voor vrouwen bleek dat een tantaluskwelling: hun hersenen vertoonden heftige pieken van activiteit in het dopaminesysteem. Dit komt doordat de vrouwelijke geslachtshormonen, de oestrogenen, het eetgedrag beïnvloeden. Vrouwen zijn dus beter in genieten, maar niet als het om eten gaat.