Denkende darmen

Onze ingewanden hebben verrassend veel invloed op onze stemming, en zelfs op hoe we pijn beleven. Het chemische fabriekje in onze darmen blijkt te functioneren als een tweede brein. Wetenschappers over de zegeningen van je darmflora, en de miraculeuze werking van de poeptransplantatie.

Er zit ook een brein in je… buik

Wij zijn ons brein. Maar dat brein zit niet alleen in ons hoofd. Het zit ook in onze buik.

En dat was voorlopig de laatste alinea in dit artikel die geschikt is voor lezers met een zwakke maag. Voelt u zich aangesproken, blader dan vooral snel verder.

Zo. Dan kunnen we het nu over poep gaan hebben. Want daarnaar is de laatste jaren interessant onderzoek gedaan. Mensenpoep, maar vooral muizenpoep. Om preciezer te zijn: naar muizenpoep uit de darmpjes van de ene muis die in de darmpjes van de andere werd ingebracht. En naar het effect dat dat had op de kleine ontvanger.

Muizen mogen dan geen mensen zijn, waardoor onderzoek met muizenpoep ook niet één op één vertaald kan worden naar mensen, maar de uitkomsten van dergelijke proefjes zijn niettemin interessant voor een blad over psychologie.

Want wat blijkt: als je een laboratoriummuis met een angstig karaktertje een ‘poeptransplantaat’ geeft van een dapperder labmuis, gaat zo’n bange muis zich anders gedragen. Hij wordt óók ondernemender. Durft ineens van torentjes af te springen, of een eindje door water te lopen.

Wat gebeurt er in de darmen van die muis? Hoe kan het

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vette pret

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Interview

Cindy Meston: ‘Seks is voor vrouwen minder belonend’

Lees verder
Artikel

’s Nachts snacken is funest

Lees verder
Artikel

PMS’ers zijn vaker opgewekt

Lees verder
Artikel

‘Mijn man houdt me voor een dubbelgangster’

Lees verder
Artikel

Rokersbrein

Lees verder
Artikel

Gevoel vs Verstand – waarom patronen lastig te doorbreken zijn

Lees verder