Geen steun voor schoonheden

Mooie mensen hebben in veel situaties een voorsprong. Op cruciale carrièremomenten kun je als vrouw echter ook té mooi zijn. Dat wil zeggen: als je lot in handen van een andere vrouw ligt. Dat concludeert de Duitse psychologe Maria Agthe uit een experiment waarin ze proefpersonen liet beslissen wie er zogenaamd een beurs zou krijgen. […]

Mooie mensen hebben in veel situaties een voorsprong. Op cruciale carrièremomenten kun je als vrouw echter ook té mooi zijn. Dat wil zeggen: als je lot in handen van een andere vrouw ligt.

Dat concludeert de Duitse psychologe Maria Agthe uit een experiment waarin ze proefpersonen liet beslissen wie er zogenaamd een beurs zou krijgen. De kandidaten verschilden duidelijk in aantrekkelijkheid. Dik 40 procent van de mannen én de vrouwen gunde de knapste het geld – maar alleen wanneer het om kandidaten van de andere sekse ging. Hadden vrouwen het voor het zeggen over andere vrouwen, dan verkoos slechts 11 procent de knapste verschijning. Mannen lieten zich minder intimideren door aantrekkelijke seksegenoten; ruim 30 procent van hun voorkeurstemmen ging naar de mooiste man van het stel. Dat was net iets minder dan de voorkeur voor de ‘middelmatige’ man.

Lichtpuntje voor knappe vrouwen: is de vrouw die aan de touwtjes trekt zelf een schoonheid, dan is ze niet langer geneigd oogverblindende seksegenoten te benadelen.

Don’t hate me because I’m beautiful, Journal of Experimental Social Psychology, november 2010

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Soort zoekt soort

Lees verder
Artikel

Zo maak je een anti-bucketlist

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Zo lukt het wé...

Lees verder
Artikel

Verminking

Lees verder
Artikel

Hulp voor hoge hakken

Lees verder
Artikel

Weg met de plastic glimlach

Lees verder
Recensie

Joke van Leeuwen: ‘Hella Haasse sterkte me om mijn eigen weg te volgen’

Lees verder
Artikel

De wetten van aantrekkelijkheid

Lees verder
Kort

Kleine borsten, echte liefde

Lees verder