De macht van munten en briefjes

  • 324 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Getty Images
Geld is handig om dingen mee te kopen, maar het blijkt veel meer dan een hulpmiddel. Welke effecten heeft geld op ons gedrag en relaties?

Als een in het rood geklede serveerster je de rekening presenteert op een hartvormig schaaltje, terwijl ze met haar hand even je bovenarm aanraakt en een grapje maakt, dan is de kans groot dat ze De kracht van geld van de Engelse psychologe Claudia Hammond heeft gelezen. Al deze factoren – rood, hartvorm, aanraking en grapje – blijken volgens wetenschappelijk onderzoek de hoogte van de fooi positief te beïnvloeden. Wie zelf dit boek leest, is gewaarschuwd voor deze en andere onbewuste beweegredenen die een rol spelen bij de manier waarop we met ons geld omgaan.

Artikel

Hebben we een vrije wil?

Ik wilde olijven kopen. Bij het versvak in de supermarkt bleken die in de aanbieding: drie bakjes vo...

Lees verder

Onze relatie met geld is gecompliceerd en levenslang. Hammond laat aan de hand van een breed scala aan wetenschappelijk onderzoek zien hoe we al jong leren om geld niet alleen te waarderen als hulpmiddel – je kunt er van alles mee – maar ook als drug. Net als bij bijvoorbeeld het drinken van wijn, komt er bij het krijgen van geld dopamine vrij. ‘We voelen ons allemaal in meer of mindere mate aangetrokken door het spul zelf,’ schrijft ze.

In overzichtelijke, helder geschreven hoofdstukken beantwoordt Hammond vragen over uiteenlopende onderwerpen als zakgeld, bonussen, vrijgevigheid en spaarzaamheid. De onderzoeken die ze aanhaalt hebben soms tamelijk verontrustende uitkomsten. Zo zijn rijke mensen geneigd het vanzelfsprekend te vinden dat zij als eerste in de reddingsboten van een zinkend schip mogen springen. Onenigheid over geld is de belangrijkste oorzaak van echtscheidingen. En foto’s van verwaarloosde daklozen roepen in onze hersenen een walgingsreactie op die we doorgaans reserveren voor andere diersoorten en niet voor medemensen.
Natuurlijk komt ook de vraag aan de orde of geld gelukkig maakt, en het antwoord daarop is, zoals te verwachten, genuanceerd. Soms wel, soms niet: afhankelijk van de situatie, de hoeveelheid, en het verschil met de buren. Hammond heeft wel een algemene tip voor wie meer geluk uit zijn geld wil halen: geef het niet uit aan bezittingen, maar aan ervaringen.

Claudia Hammond, De kracht van geld, Atlas Contact, € 24,99, e-book € 14,99

 

De kracht van geld
Boekentip

De kracht van geld

Waarom helpt het om humeurig te zijn als je je niet wilt laten afzetten? Waarom is een hoge prijs geen garantie voor kwaliteit? Waarom motiveert complimenten geven vaak meer dan geld?
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom vind ik zijn tweelingbroer niet even knap?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Artikel

De verborgen betekenis van geld

Lees verder
Advies

We blijven bij elkaar vanwege het geld

Lees verder
Artikel

Geld stiekem toch belangrijk?

Lees verder
Artikel

Waarom val ik op mannen met blonde krullen?

Lees verder
Artikel

Vrouw onzeker over geld en carrière

Lees verder
Advies

Wat moet ik met zijn voetfetisj?

Lees verder