Maak van slapen een feest

Van melatonine slikken tot warme melk drinken: eenvoudige slaaptips zijn er al genoeg. Daarom is het zo verrassend om een reeks nieuwe, originele en praktische tips te lezen in 2 minuten tot je slaapt van psycholoog Corinne Sweet.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Ga bijvoorbeeld voor het slapengaan bellenblazen om rustig te worden. Blaas een zo grote mogelijke zeepbel, en let op de kleuren en vormen als de bel wegzweeft. Of maak een tekening van het soort bed waar je het liefst in zou willen slapen. Iets waar je jezelf geheel ontspannen op kunt zien liggen.

Slaaptekort bederft je humeur, doet een aanslag op je geheugen, geeft stress en maakt je dikker doordat het je hormonen ontregelt; alle reden om meer te doen dan schaapjes tellen.

Corinne Sweet, 2 minuten tot je slaapt. Selfcare voor een druk leven: praktische oefeningen en inzichten […], Boekerij, € 15,99

omslag 2 minuten tot je slaapt

Geld hoeft niet te stinken

Geef je meer geld uit dan je wilt? Lig je wakker vanwege schulden? Volgens budgetcoach Eef van Opdorp wordt geldstress niet zozeer bepaald door hoeveel er op je bankrekening staat, maar vooral door je moneymindset: overtuigingen en gedachten die je hebt over geld.

Natuurlijk heb je geld nodig, maar ook met een beperkt budget kun je gelukkig zijn. Van Opdorp legt uit hoe je ‘geldbrein’ werkt en geeft oefeningen om je relatie met geld in kaart te brengen en te verbeteren.

Want ‘een positieve relatie met geld resulteert in een zorgelozer geldleven’. Het komt vaak neer op andere keuzes maken: heb je die auto echt nodig of kun je prima vaker met de fiets? En je gedachten ombuigen: is geld een noodzakelijk kwaad of een manier om je dromen te realiseren?

Eef van Opdorp, Gek van geld. Een positieve relatie met geld voor de financiële vrijheid om te leven zoals jij wil, Spectrum, € 21,99

omslag gek van geld

Toekomst voorspellen

Je denkt aan een vriendin en direct daarna belt ze. Je voelt naderend onheil, en een paar uur later gebeurt er een ramp. Dat laatste overkwam Lorna Middleton: het dorpje Aberfan in Zuid-Wales werd bedolven onder een ineenzakkende afvalberg van een steenkolenmijn.

Psychiater John Barker ontdekte dat zeker 22 mensen uit Aberfan de ramp mogelijk hadden voorvoeld. Hij richtte het Bureau van Voorgevoelens op om voorspellingen in kaart te brengen en de volgende ramp te kunnen voorkomen.

Sam Knight, auteur van dit waargebeurde verhaal, geeft diverse rationele verklaringen – toeval, voorkennis (mensen uit Aberfan wisten dat de situatie onveilig was), er gebeurt altijd wel ergens op aarde iets vreselijks – maar dan krijgt het verhaal een bizarre wending.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Middleton, die meerdere rampen heeft zien aankomen, voorspelt dat Barker spoedig gaat sterven. Een must-read voor mensen met interesse in parapsychologie.

Sam Knight, De psychiater die geloofde dat je de toekomst zou kunnen voorspellen, Volt, € 25,-

omslag psychiater

Verhaal van een pionier

Edel Maex staat bekend als mindfulnesspionier van de Lage Landen. Wie is de man zelf? Deze vraag staat centraal in Het kan anders, waarin journalist Joël De Ceulaer het persoonlijke verhaal van de psychiater als monoloog heeft opgeschreven.

Het boek begint bij de dood van Maex’ vader, op Edels vijftiende, die hem naar de psychiatrie en uiteindelijk naar zenmeditatie en mindfulness bracht. Hij praat ook over zijn visie op meditatie.

In meditatie leren om aanwezig te zijn bij wat gebeurt en jezelf niet veroordelen omdat je afdwaalt, doet je beseffen dat je ook mild voor jezelf kunt zijn in andere situaties, zegt Maex.

Een ander treffend inzicht: via meditatie geef je bestaansrecht aan jezelf. Jezelf geen bestaansrecht geven is namelijk het grote lijden van veel mensen, aldus de psychiater.

Edel Maex, Het kan anders. Naar een ommekeer in ons denken en doen, Lannoo, € 19,99

omslag het kan anders

Oud en interessant

Door de beeldcultuur en de cosmetische industrie is de druk om er ‘mooi’ uit te zien groter dan ooit. Mooi is tegenwoordig een digitaal bewerkt beeld waarop alle rimpels en oneffenheden zijn weggewerkt.

Geen enkele vrouw kan op tegen dit leeftijdsloze schoonheidsideaal, vindt emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman, maar vrouwen boven de veertig al helemaal niet.

Het lichaam van de oudere vrouw wordt tegenwoordig in feite ontkend, schrijft Woertman in haar boek Wie ben ik als niemand kijkt. Want oud staat gelijk aan onaantrekkelijk. En dus rennen vrouwen naar de cosmetisch arts of verbergen zich achter dikke lagen make-up.

‘Was dit wat we beoogden met seksuele vrijheid?’ vraagt Woertman zich af. ‘We lijken verdorie wel onvrijer geworden met onze opgespoten lippen, vergrote borsten en ons gebotoxte gezicht.’

Dat – oudere – vrouwen vaak ontevreden zijn over hun uiterlijk, komt doordat ze niet objectief naar zichzelf kijken. Als ze in de spiegel turen, kijken duizenden ogen mee.

Alle verhalen over ouderdom, en over wat mannen, vrienden en familieleden mooi en lelijk vinden, vormen een filter waardoor vrouwen naar zichzelf kijken en zichzelf beoordelen.

De male gaze, de mannelijke seksuele blik, neemt af met het klimmen der jaren. En al was die blik soms erg vervelend, dat is raar: ben je als veertigplusvrouw ineens niet meer aantrekkelijk? Besta je niet meer in de ogen van anderen?

Vrouwen voor wie seksueel aantrekkelijk zijn belangrijk was voor hun zelfbeeld hebben hier vaak moeite mee. Maar het wegvallen van de male gaze heeft ook voordelen voor vrouwen, aldus Woertman.

Zo kunnen we, samen met andere vrouwen, ons eigen lichaam leren waarderen en met minder oordelende ogen naar onszelf leren kijken. Wat bijvoorbeeld helpt, laat onderzoek zien, is om minder vaak in de spiegel te kijken, en je lichaam te waarderen om wat het kan en doet in plaats van hoe het eruitziet.

Tot slot pleit Woertman ervoor om op een andere manier over oudere vrouwen te gaan praten. ‘Mannen schijnen er met het klimmen der jaren interessanter uit te zien. Waarom vrouwen niet?’ Oud, dat zijn niet de mensen met rimpels, maar de mensen die niet willen groeien en veranderen. Kortom: oud zijn de mensen die altijd jong willen blijven.

Liesbeth Woertman, Wie ben ik als niemand kijkt. Een andere kijk op de ouder wordende vrouw, Ten Have, € 20,99

omslag liesbeth