• Beweeg nu synchroon je linker- en rechterhand terwijl je naar het spiegelbeeld van je rechterhand kijkt. Tik bijvoorbeeld met je vingers op je benen, of blijf je handen rustig openen en sluiten. Als het goed is, lijkt het nu alsof je allebei je handen ziet bewegen.
  • Bezorg dan je brein een lelijke verrassing door opeens je linkerhand stil te houden terwijl je met je rechterhand stug doorgaat. Even lijkt het alsof je je linkerhand nog steeds ziet bewegen, terwijl je voelt dat hij stilligt. Je brein weet een moment lang niet hoe het daar chocola van moet maken; dat leidt tot een vreemd, soms tintelend gevoel in de linkerhand.
  • Zo mogelijk nog gekker voelt het als je, na een halve minuut synchroon bewegen, opeens je rechterhand stilhoudt terwijl je je linker blijft bewegen. Je kunt ook iemand vragen om je rechterhand te strelen. Als het goed is lijkt je linkerhand nu verdoofd, omdat je ‘ziet’ dat hij wordt aangeraakt, maar niks voelt.

De verklaring Normaal gesproken komt de informatie uit onze ogen netjes overeen met die uit onze spieren en gewrichten. Daarna wordt in de pariëtaalkwab van ons brein een beeld gevormd van waar onze ledematen zich precies bevinden. Tegenstrijdige informatie veroorzaakt in dit geval verwarring; in extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een out-of-body experience.