Neem uw brein mee uit wandelenNeem uw brein mee uit wandelen

Brainwalk: wandelen met hersengymnastiek

Kies een mooie wandelroute van circa twee uur en neem de oefeningen op de volgende pagina’s mee, print ze uit of bekijk ze op uw smartphone. Ze stimuleren uw brein op de meest uiteenlopende manieren en doen een beroep op verschillende hersengebieden.

Het enige wat u verder nodig heeft is een stopwatch, liefst een die kan aftellen. Op de meeste mobiele telefoons zit overigens ook zo’n countdown-functie.

Misschien is het al een tijd geleden dat u ook maar iets aan hersenfitness heeft gedaan. Voor u de deur uitgaat, beginnen we daarom eerst rustig met een warming-up. Bewaar de rest van de oefeningen voor tijdens uw wandeling. Direct bij het beginpunt doet u oefening 1. Na een kwartier gaat u verder met de 
volgende oefening, enzovoorts.

Bij terugkeer zal de hoeveelheid neurotrofe factoren in uw brein zijn toegenomen. Er zullen nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen zijn ontstaan, oude verbindingen zijn versterkt, en een hele berg nieuwe hersencellen is in aanmaak.

Niet gek voor een investering van twee uur.

Warming-up van uw motoriek

Pak een potlood. Schrijf eerst uw voornaam hieronder met uw linkerhand (of met uw rechterhand als u linkshandig bent). Daarna uw achternaam. Pak vervolgens een tweede potlood en schrijf uw naam simultaan met uw linker- en rechterhand. Om het nog wat moeilijker te maken, schrijft u tegelijkertijd met uw linkerhand uw voornaam en met uw rechterhand uw achternaam. Houd ten slotte het boek tegen uw voorhoofd en probeer uw voornaam te schrijven.

Het idee hierachter is dat weinig gebruikte celverbindingen worden geactiveerd door routinematige acti
viteiten, in dit geval schrijven, op een andere manier 
te doen (bijvoorbeeld met de linkerhand). Daardoor worden er meer neurotrofe factoren geproduceerd, die dan weer zorgen voor de groei van dendrieten en een groter, wijdvertakt netwerk van hersencellen.

Begin met oefening 1: ruimtelijk geheugen