Het voortzetten van het familiebedrijf, druist in tegen het verlangen en de noodzaak je af te zetten tegen je ouders. Hoe lossen kinderen dit op?

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

‘Net als mijn vader juwelier worden? Ik wilde liever een eigen restaurant.’ Bas Verdonk (33) zit aan de grote tafel in het pas verbouwde vertrek achter de winkel aan de rand van Den Bosch. Zijn moeder is in de zaak bezig en zijn broer Marc komt even binnenvallen om te horen hoe de zaken vandaag gaan. Bas opende géén restaurant. Hij volgde twee jaar geleden zijn vader op in de bekende Bosche juwelierszaak Verdonk, die al vijf opeenvolgende generaties succesvol is.

Wil een familiebedrijf zo’n lange tijd succesvol zijn, dan moet het met ijzeren discipline bedrijfsbelangen boven familiebelangen stellen, uitzonderingen daargelaten. Een bedrijf kan zich wel een teleurgesteld familielid permitteren, maar geen familiecrisis. Dat is een van de wijsheden in de onlangs verschenen Succesgids voor families met een bedrijf van psycholoog Theo Compernolle, die behalve (familie)therapeut ook consultant is van vele familiebedrijven.

Volgens Compernolle is conflictbeheersing en openheid belangrijk. Familieleden die niet werkzaam zijn in het bedrijf, moeten informatie krijgen en vrouwen en (schoon)dochters mag men in het licht van de tijdgeest

Log in om verder te lezen.