De psychologen concluderen dit uit onderzoek waarin ze gezinnen met twee of meer kinderen enige jaren geregeld thuis bezochten. Daarbij observeerden ze de kinderen bij een samenwerktaak, en ondervroegen ze de ouders over het sociale gedrag van hun kinderen. Troostten ze bijvoorbeeld een ander wanneer die overstuur was?

Vergeleken met oudste kinderen werkten jongere kinderen duidelijk beter samen. Juist van het spelen en kibbelen met andere kinderen leren kleine kinderen veel op sociaal gebied, zoals zich verplaatsen in een ander.
Bij middelste kinderen was het effect wel minder uitgesproken dan bij jongste kinderen. Bij middelsten lijkt het doorslaggevend of de broer(s) en zus(sen) boven hen een beetje sociaal zijn. Zijn die dat niet, dan hebben de middelsten kennelijk net als de oudsten overwegend last van het feit dat zij door de kinderen onder hen in een ‘voorbeeldrol’ worden gedrukt.

Birth order and preschool children’s cooperative abilities: A within-family analysis, British Journal of Developmental Psychology, nog te verschijnen