Stel dat in uw contract staat dat u 1656 uur per jaar werkt, in plaats van 36 uur per week. Zou dat prettig zijn? En zou dat alleen plezierig zijn voor uw baas of ook voor u?

Dat is voor beiden heel prettig, concluderen de Britse onderzoekers David Bell en Robert Hart. Zij evalueerden een nieuwe contractvorm op basis van uren per jaar, waar zo’n 4 procent van de Britse werknemers mee werkt. De werkgevers, waaronder verschillende grote bedrijven, zijn enthousiast, omdat het hen meer flexibiliteit biedt. Ze kunnen bijvoorbeeld de seizoensdrukte beter opvangen met mensen die op jaarbasis werken dan met werknemers wier uren rond een weekcyclus zijn georganiseerd.

De werknemers met een jaarcyclus blijken ook tevreden te zijn: ze ervaren meer afwisseling in hun werk en hun uurloon ligt gemiddeld 13 procent hoger dan het uurloon bij een standaardcontract. Bovendien hoeven ze nauwelijks over te werken en biedt de jaarcyclus hen meer zekerheid. Een aardig detail van het onderzoek: de meeste werknemers met zo’n nieuwe contractvorm zijn lid van een vakbond. Volgens de onderzoekers vergt het afsluiten van een contract op basis van uren per jaar veel onderhandelen. En daar zijn vakbonden goed in.