Een goed verhaal bevat een probleem

Redacteur Marloes Zevenhuizen volgt een cursus boeiend vertellen

Verhalen vertellen: op papier gaat het me goed af, maar live vind ik het een stuk lastiger. Geen tijd om alles nog eventjes te overdenken. Of om iets nog nét wat scherper of grappiger te formuleren. Het komt dan ook geregeld voor dat ik begin aan een sappige anekdote maar halverwege de draad kwijtraak of de clou te snel vertel, waardoor ik veel eerder ben uitgepraat dan ik eigenlijk van plan was.

Hoe krijg ik voor elkaar dat mensen voortaan aan mijn lippen hangen? Dat ga ik leren tijdens de tweedaagse cursus Boeiend vertellen, die wordt gegeven door communicatietrainer Leontine Hoogeweegen.

Tijdens deze dagen komt een breed scala aan oefeningen aan bod. Zo leren we hoe je je publiek bij je verhaal betrekt – ‘Werp een denkbeeldig net over ze heen’ – tot hoe je je stem goed gebruikt: ‘Zorg ervoor dat je stem niet zachter wordt of omhoog gaat. Richt je stem tussen iemands ogen, alsof je daar een bal gooit.’

Maar wat me de eerste dag het meest bijblijft, is dat een goed verhaal een probleem of conflict bevat. Huh? Heb je dat altijd nodig? Hoogeweegen: ‘Ja, eigenlijk wel. Stel: je hebt een heerlijke vakantie gehad,

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Drie cruciale minuten

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Advies

Waarom durf ik niet voor een groep te spreken?

Lees verder
Artikel

Help, ze kijken!

Lees verder
Artikel

Hoelang nog?

Lees verder
Advies

Waarom lukt het me niet voor een groep te praten?

Lees verder
Artikel

Oefenen, oefenen, oefenen!

Lees verder
Kort

Wisselende presentatie

Lees verder