Depressie leidt tot geheugenverlies

Wie lijdt aan een depressie, heeft niet alleen last van sombere gevoelens, maar merkt vaak ook dat zijn geheugen flink achteruitgaat. Vooral het herinneren van concrete situaties, verslechtert bij een depressie, zo blijkt uit Duits onderzoek. Als aan depressieve mensen werd gevraagd bij de woorden ‘geluk’ en ‘eenzaam’ spontaan persoonlijke belevenissen te noemen, dan lukte […]

Wie lijdt aan een depressie, heeft niet alleen last van sombere gevoelens, maar merkt vaak ook dat zijn geheugen flink achteruitgaat. Vooral het herinneren van concrete situaties, verslechtert bij een depressie, zo blijkt uit Duits onderzoek. Als aan depressieve mensen werd gevraagd bij de woorden ‘geluk’ en ‘eenzaam’ spontaan persoonlijke belevenissen te noemen, dan lukte hen dat niet. Vaak kwamen ze slechts met algemene omschrijvingen op de proppen.

Online basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

De onderzoekers denken dat depressieve mensen zich situaties niet precies herinneren om zichzelf te beschermen tegen negatieve emoties. Immers, hoe gedetailleerder de herinnering, hoe sterker het daarmee verbonden gevoel wordt opgeroepen, en daar hebben depressieve mensen nu juist even geen trek in. Hetzelfde zie je bij mensen met een trauma, die ook vaak weinig gespecificeerde herinneringen hebben over de gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt.

Deze zelfbescherming heeft een prijs: je kunt minder goed problemen oplossen. Alleen mensen die op specifieke herinneringen kunnen teruggrijpen, zijn namelijk in staat om van hun ervaringen te leren. Overigens blijken depressiepatiënten ook geen specifieke voorstellingen te hebben over hun toekomst. Misschien draagt dat er wel toe bij dat ze zo moeilijk op eigen kracht uit de put kunnen komen.

Psychologie Heute, september 2002

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn behandeling werkt niet

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Kort

Depressie is niet besmettelijk

Lees verder
Interview

In één klap je geheugen kwijt

Lees verder
Artikel

Nepherinneringen tegen vet

Lees verder
Artikel

Geen beter geheugenmet wonderpillen

Lees verder
Artikel

Zo help je je geheugen een handje

Lees verder
Interview

Aan den lijve

Lees verder