Er klopt hier iets niet. Nog vrij recent was de meest sexy vrouw niet een van de vele magere modellen, maar Pamela Anderson. Of ga verder terug, naar de weelderige venusbeeldjes uit het Paleolithicum, die het tegendeel waren van jong en slank. Nou worden deze beeldjes wel vruchtbaarheidssymbolen genoemd, maar niemand weet precies waarvoor ze dienden. Als ze door mannen zijn gemaakt, moeten we onder ogen zien dat mannen altijd meer in seks dan voortplanting geïnteresseerd zijn geweest. Die beeldjes stelden mogelijk de eerste pornografie voor.

Chimpanseemannen zijn meer aangetrokken tot oudere vrouwen. Ik heb het vaak gezien: als er in een groep zowel jonge als middelbare vrouwen met gezwollen geslachtsdelen rondlopen, hetgeen hen voor de mannen onweerstaanbaar maakt, hangen de mannen vooral bij de oudere dames rond en negeren ze de jongere. Jonge vrouwen mogen best met jonge mannen paren, daar maakt niemand zich zorgen over, maar pas op als diezelfde jonge mannen in de buurt van de oudere dames komen. Dan komt er bonje, want chimpanseemannen vechten om hen.

Hoe komt het dan dat jeugdigheid voor mensen zo zwaar telt dat vrouwen van alles doen, met facelifts, botox en make-up, om zich er zo lang mogelijk aan vast te klampen? Dat heeft te maken met het feit dat mensen gezinnen vormen en de man zich dus aan één bepaalde vrouw verbindt. Bij chimpansees is dat niet zo: de mannen zijn nauwelijks bij het grootbrengen van kroost betrokken. Bij de mens gaan man en vrouw een band aan, en een jongere vrouw heeft nu eenmaal betere vooruitzichten dan een oudere als het gaat om nakomelingschap.

Jonge vrouwen zijn én meer beschikbaar én in staat de man meer kinderen te schenken. Wetenschappers vermoeden zelfs dat deze verbintenis een recent fenomeen is. Een opmerkelijk nieuw boek (Sex at dawn, van Christopher Ryan en Cacilda Jethà) stelt dat de menselijke paarvorming pas echt op gang gekomen is na de landbouwrevolutie, toen we bezittingen verwierven en deze aan nakomelingen wilden doorgeven. Vóór die tijd zouden onze voorouders meer als bonobo’s of chimpansees hebben geleefd. Pas toen we ons op een vaste plek gingen vestigen, werd het belangrijk voor de man om zijn kinderen te kennen; vandaar de nadruk op maagdelijkheid en vrouwelijke trouw.

Jeugdigheid werd dus een pluspunt bij de partnerkeuze, maar omdat het zo’n recente ontwikkeling is loopt de mannelijke lust daar mogelijk bij achter. Als mannen vrouwen uitbeelden, zijn het zelden schriele typen. Kijk maar naar de schilderkunst. Ik bedoel hier niet alleen Peter Paul Rubens, die bekendstond om zijn wulpse vrouwen, maar ook Rembrandt, Titiaan en Picasso. Als chimpansees zo goed konden schilderen, zouden ze zeker ook volop moederlijke typen uitbeelden.[/wpgpremiumcontent]