Erg breed hadden ze het niet in 1928, als pasgetrouwd stel. En omdat ze beide kerstdagen bij hun ouders zouden zijn, besloten ze het geld voor een kerstboom uit te sparen. Heel Verstandig, maar een beetje jammer was het wel. Toen hij ergens een goedkoop miniboompje zag staan met een piepklein doosje kerstversiering kon hij de verleiding dan ook niet weerstaan. Om het een verrassing te laten zijn, verstopte hij het boompje in de kelder.

"Rituelen zijn een uiting van onze identiteit, en versterken daarmee ons identiteitsgevoel. Ze zeggen: dit zijn wij, wij zijn speciaal. "

-

Op Kerstavond was de verrassing inderdaad groot. Niet alleen voor haar, maar ook voor hem. Want terwijl hij triomfantelijk zijn boompje uit de kelder tevoorschijn toverde, kwam zij stralend uit de bijkeuken gelopen met een identiek boompje en hetzelfde minidoosje versiering.

In de loop van de jaren zijn de kleine kerstballen en slingers uit de doosjes gesneuveld. Maar de twee kerststerretjes van zilverdraad zijn er nog steeds, inmiddels met elkaar verward geraakt en zo voor altijd verbonden. Zesentachtig jaar later hangen we de Heilige Vodjes, zoals mijn grootmoeder ze liefkozend noemde, nog steeds plechtig in de kerstboom, terwijl we onze kinderen het verhaal van hun overgrootouders vertellen.

Rituelen zijn overal: symbolische handelingen die we bewust herhalen, en die ons boven het alledaagse uittillen. Er zijn grote ceremonies bij mijlpalen zoals geboortes, diploma-uitreikingen, huwelijken en begrafenissen. Er zijn terugkerende vieringen zoals Kerstmis, Oud & Nieuw en Koningsdag, met bijbehorende attributen als kerstbomen, oliebollen en oranjevlaggetjes. We hebben onze eigen familierituelen van verjaardagen, familiebijeenkomsten en vakanties. En we hebben alledaagse rituelen zoals samen eten, speciale begroetingen en onderonsjes.

Log in om verder te lezen.