De psychologen hielden bij hoe vaak er geoefend werd met de app. Aan het eind van het schooljaar vergeleken ze het rekenniveau van de kinderen met hun niveau bij aanvang. De kinderen uit de rekengroep bleken aanzienlijk meer vooruitgang te hebben geboekt met rekenen dan degenen uit de leesgroep. Vooral de kinderen wier ouders kampten met rekenangst bleken gebaat bij oefenen: ze liepen zo’n drie maanden voor op kinderen die thuis hadden geoefend met lezen. Daarbij maakte het niet uit of de rekenaars maar eenmaal per week oefenden of vaker. Kennelijk werd rekenen voorheen zo weinig gestimuleerd dat elk oefenmomentje zinnig was.
Samen rekenen zet zoden aan de dijk
- 114 woorden
- 1 minuut leestijd
Kinderen profiteren ervan als hun ouders thuis rekensommen met hen oefenen – júíst als hun ouders zelf eigenlijk bang zijn voor wiskunde. Dat suggereert Amerikaans onderzoek waarin 587 ouders en hun eersteklassers thuis aan de slag gingen met een lees-app of met een reken-app met korte vragen. De reken-app bevatte uiteenlopende sommen, variërend van optellen tot delen, en van kansen berekenen tot ruimtelijk inzicht.
Meer weten over dit thema? Bekijk Opvoeden
Deel dit artikel:
Geschreven door
Marloes Blom
Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.
19 november 2015 |
Laatst gewijzigd op 26 maart 2020