Hij was 13 toen het duizelingwekkende bericht kwam. Hij woonde bij zijn moeder, zijn ouders waren al een paar jaar gescheiden. Zijn stiefmoeder belde: zijn vader had zich een kogel door het hoofd geschoten.

5 dingen die iedereen zou moeten weten over zelfdoding

5 dingen die iedereen zou moeten weten over zelfdoding

Veel zelfmoorden zijn waarschijnlijk best te voorkomen, zeggen deskundigen. Wie deze dingen weet kan...

Lees verder

Nu is David Vann 45 en vertelt hij met stralende ogen over die wanhopige daad. Dat enthousiasme lijkt vreemd, maar bedenk wel dat David Vann het verhaal over de zelfmoord van zijn vader talloze malen en in al zijn facetten in zijn hoofd heeft afgedraaid, eer hij er een beetje mee in het reine kon komen. Het is nog maar vier jaar geleden dat Vann een manier vond om, zoals hij het zelf zegt, dat knellende gevoel in zijn ziel te verzachten: door er een verhalenbundel over te publiceren, Legende van een zelfmoord. Dat boek werd tevens zijn doorbraak als schrijver.

Het was altijd Vanns droom geweest schrijver te worden, en jarenlang had hij geworsteld met manuscripten en onwillige uitgevers (en was hij van lieverlee maar professioneel zeezeiler geworden), maar nu was het hem dan toch gelukt – met dat fictieverhaal over de zoon, de vader en de zelfmoord, dat sterk is gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen.

‘Eindeloos heeft het in mij liggen gisten en tien jaar lang probeerde ik het op te schrijven, maar steeds ontbrak er nog iets. Totdat ik ontdekte dat ik niet de emoties van de vader centraal moest stellen, maar hoe de zoon lijdt onder zijn vader. Dát was het verhaal dat ik te vertellen had.’ 

Log in om verder te lezen.

David Vann (1966) groeide op in Alaska en Californië. Op zijn 28ste studeerde hij af in creatief schrijven aan de Cornell-universiteit. Vervolgens verhuurde hij zich als zeezeiler aan toeristen. Tweemaal zonk zijn boot en driemaal ging hij failliet. In 2005 publiceerde hij zijn eerste boek, A mile down, een non-fictieverhaal over het zinken van zijn schip. In 2008 brak hij door met Legende van een zelfmoord. Vorig jaar verschenen de roman Caribou Island, over een huwelijk dat na dertig jaar op gruwelijke wijze uiteenvalt op een onbewoond eiland in Alaska, en het non-fictieboek Last day on earth, over Steve Kazmierczak, die in 2008 op een universiteit in Illinois vijf mensen doodschoot en daarna zichzelf. Deze zomer verschijnt Vanns volgende roman: Dirt – dit keer komt er geen zelfmoord in voor, verzekert hij. Vann wordt vooral geroemd om de beklemmende sfeer die hij in zijn verhalen weet op te roepen.