Subtiele aankondiging van zelfmoord

Communicatie Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters […]

Communicatie

Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters die een natuurlijke dood stierven. In totaal ploos hij zo’n driehonderd teksten uit. Wat bleek? De gedichten van de zelfdoders bevatten veel meer begrippen die hun eigen persoonlijkheid betroffen dan begrippen die relaties met anderen verwoordden. Pennebaker vond dit overigens in het gehele werk terug, en niet alleen in de gedichten die vlak voor de zelfmoord waren geschreven. Een ander opmerkelijk verschil tussen de twee groepen dichters was dat de zelfmoordenaars beduidend minder communicatieve woorden gebruikten, zoals ‘spreken’ of ‘luisteren’.

De dichters die zichzelf van het leven beroofden, brachten in hun gedichten overigens niet vaker dan de anderen negatieve gevoelens tot uitdrukking. Pennebaker: ‘In de gedichten van de suïcidale dichters lees je vooral het isolement en het onvermogen om met anderen in contact te treden.’ (SW)

Psychologie Heute, februari 2002

auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vrienden zijn van levensbelang

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Ik (30) ben aangenomen bij een bedrijf om de organisatie efficiënter te maken. Ik heb een plan op p...

Lees verder
Artikel

karin spaink over zelfdoding en zelfbeschikking

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend negeert zijn moeder’

Lees verder
Artikel

Dichter bij de dood

Lees verder
Artikel

Als een kind zegt dat het dood wil

Lees verder
Artikel

Een ongehoorde daad van geweld

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder