Subtiele aankondiging van zelfmoord

Communicatie Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters […]

Communicatie

Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters die een natuurlijke dood stierven. In totaal ploos hij zo’n driehonderd teksten uit. Wat bleek? De gedichten van de zelfdoders bevatten veel meer begrippen die hun eigen persoonlijkheid betroffen dan begrippen die relaties met anderen verwoordden. Pennebaker vond dit overigens in het gehele werk terug, en niet alleen in de gedichten die vlak voor de zelfmoord waren geschreven. Een ander opmerkelijk verschil tussen de twee groepen dichters was dat de zelfmoordenaars beduidend minder communicatieve woorden gebruikten, zoals ‘spreken’ of ‘luisteren’.

De dichters die zichzelf van het leven beroofden, brachten in hun gedichten overigens niet vaker dan de anderen negatieve gevoelens tot uitdrukking. Pennebaker: ‘In de gedichten van de suïcidale dichters lees je vooral het isolement en het onvermogen om met anderen in contact te treden.’ (SW)

Psychologie Heute, februari 2002

auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Artikel

‘Laat deze gekte ophouden’

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Artikel

De ultieme ontsnappingspoging

Lees verder
Artikel

‘U bent een beetje verward’

Lees verder
Artikel

Vrienden zijn van levensbelang

Lees verder