Subtiele aankondiging van zelfmoord

Communicatie Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters […]

Communicatie

Wat hebben Sylvia Plath, Anne Sexton, Wladimir Majakowskij en John Berryman gemeen? Ze zijn dichter en ze hebben zichzelf van het leven beroofd. Volgens de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker hadden we hun zelfdoding kunnen voorspellen. Hij vergeleek de gedichten van negen dichters die door suïcide om het leven kwamen, met gedichten van negen dichters die een natuurlijke dood stierven. In totaal ploos hij zo’n driehonderd teksten uit. Wat bleek? De gedichten van de zelfdoders bevatten veel meer begrippen die hun eigen persoonlijkheid betroffen dan begrippen die relaties met anderen verwoordden. Pennebaker vond dit overigens in het gehele werk terug, en niet alleen in de gedichten die vlak voor de zelfmoord waren geschreven. Een ander opmerkelijk verschil tussen de twee groepen dichters was dat de zelfmoordenaars beduidend minder communicatieve woorden gebruikten, zoals ‘spreken’ of ‘luisteren’.

De dichters die zichzelf van het leven beroofden, brachten in hun gedichten overigens niet vaker dan de anderen negatieve gevoelens tot uitdrukking. Pennebaker: ‘In de gedichten van de suïcidale dichters lees je vooral het isolement en het onvermogen om met anderen in contact te treden.’ (SW)

Psychologie Heute, februari 2002

auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Als je moeder zelfmoord pleegt

Lees verder
Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

‘Wat wil je later worden?’ Vrijwel niemand geeft daar vijf antwoorden op. Maar voor mensen als C...

Lees verder
Artikel

Een tijd van leven…

Lees verder
Kort

Kans op postnatale depressie hoger bij zoon

Lees verder
Artikel

De zelfmoord van Ernst

Lees verder
Artikel

Dichter bij de dood

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder
Artikel

Vrienden zijn van levensbelang

Lees verder