Dansen tegen een burn-out

‘Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart,’ volgens psychotherapeute Carien Karsten.

‘Maar recent onderzoek laat zien dat je er meer aan hebt als je je fit en psychisch veilig voelt.’ Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad. Vier tips:

1 Streef niet naar een abstracte norm van ‘gezondheid’, maar leer met plezier te eten. Niet om jezelf te troosten, of omdat je het niet kunt laten staan, maar omdat het je honger stilt op een prettige manier.

Ook als je je gestrest voelt, is het goed om bewust plezier na te streven en daar tijd voor te reserveren. Ga wandelen, ontdek een nieuwe geur of smaak, teken, dans, drink een glas wijn met vrienden.

Leg de lat niet steeds te hoog voor jezelf. Het is prettiger om over een laag hekje te springen dan telkens nét niet een opgelegde hoogte te halen.

4 Las pauzes in op een dag. Doordenderen maakt je niet productiever, even je brein vrijaf geven wel.

Hulp bij je burn-out

Heb je last van burn-out gerelateerde klachten? Een coach helpt bij de eerste stappen om weer ontspannen in het leven te staan. Op Coachfinder.nl vind je een gekwalificeerde coach die bij je past.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe breng ik mijn drukke privé- en werkleven met elkaar in balans?

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Artikel

Stress maakt depressief

Lees verder
Interview

Pubers met een burn-out

Lees verder
Advies

Sinds mijn burn-out denk ik: wat wil ik echt?

Lees verder
Advies

Ik kom niet meer tot rust door de hoge werkdruk

Lees verder
Advies

Mag ik op vakantie aan mijn werk denken?

Lees verder
Artikel

Aanpakken soms beter dan ontspannen

Lees verder