Breng je brein tot rust

  • 1082 woorden
  • leestijd is
  • 6 minuten
Ons brein is doorgaans gefocust op ­negatieve dingen. Maar dat kun je zelf veranderen, zeggen de breindeskundigen Rick Hanson en Richard Mendius. Met gerichte oefening krijgen je hersenen een positievere ‘bedrading’.

Meer welzijn en innerlijke rust. Wie wil dat niet? Volgens neuropsycholoog Rick Hanson en neuroloog Richard Mendius ligt het binnen ons bereik. We kunnen ons brein geleidelijk aan zodanig opnieuw bedraden dat het meer geneigd is tot positieve gedachten en gevoelens, zegt het Amerikaanse duo in het deze maand te verschijnen boek Boeddha’s brein.

Ons brein bepaalt namelijk niet alleen wat we denken of voelen, maar wordt ook gevormd door diezelfde gedachten en emoties. Alles wat we meemaken laat sporen na in het brein, in de vorm van nieuwe verbindingen, of zelfs nieuwe hersencellen. Zo hebben musici meer hersencellen in de auditieve, motorische en visuele gebieden en hebben Londense taxichauffeurs een groter gebied voor ruimtelijke herinneringen.

Net zoals de taxichauffers hun brein vullen met plattegronden, zodat ze steeds makkelijker de weg vinden, zo kunnen wij volgens Hanson en Mendius onze hersenen vullen met positieve ervaringen en rust, zodat we daar steeds makkelijker toegang tot hebben.

In hun boek combineren de auteurs inzichten uit het boeddhisme met recent onderzoek uit de neuropsychologie. Want de laatste jaren komt er steeds meer kennis over wat er precies gebeurt in de hersenen wanneer we blij en rustig zijn. Als je deze ‘toestanden’ van de

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verbeeldingskracht: Begeleide visualisatie

Ontspanningsoefening

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Advies

Waar moet ik gaan wonen?

Waar ga ik wonen nu mijn relatie over is?

Lees verder
Advies

Ik ben te moe om te sporten

Lees verder
Artikel

Waarom we rustig worden tussen de planten

Lees verder
Kort

Weekend: vaders relaxen, moeders sloven

Lees verder
Artikel

Langzaam leven

Lees verder
Advies

Welke ontspanningsoefeningen werken bij pijn?

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je adem

Lees verder