Bent u mentaal weerbaar? Blijft u overeind onder stress?

Sommige mensen bloeien op in situaties waarin het er echt op ­aankomt, anderen leggen het hoofd snikkend in de schoot. Wat voor type bent u? En valt mentale weerbaarheid te kweken als je van nature niet zo’n bikkel bent?

U heeft betere dagen gehad. Het begon met een lekke band, vervolgens liep uw computer vast, belde uw lunchafspraak af en om het geheel compleet te maken kreeg u forse kritiek van uw leidinggevende op een opdracht waarop u had geploeterd. Er zijn mensen die dan de handdoek in de ring gooien. U daarentegen baalt er kort van, maar al snel stort u zich met frisse moed op de opdracht in de volle overtuiging nu wél uw baas te imponeren. Zou dat scenario zich bij u kunnen voordoen? Dan beschikt u waarschijnlijk over een fikse dosis mentale weerbaarheid. Daarmee kunt u zich in een rijtje scharen met Amerikaanse legerofficieren; sinds 2011 wordt niet alleen hun spierkracht maar ook hun mentale strijdlust versterkt met een speciale training van de hand van de Amerikaanse positiviteitsexpert Martin Seligman. De kern daarvan is, aldus de meester zelf, leren denken als een optimist.

TEST
Doe de test »

Ben je mentaal weerbaar?

De oorsprong van mentale weerbaarheid ligt in de sportwereld van de jaren tachtig. Daar verwonderde de Amerikaanse prestatiepsycholoog Jim Loehr zich over het feit dat sommige topatleten wel een toppositie bereikten en behielden, en anderen niet. Echte toppers bleken te beschikken over een aantal trekken die Loehr bestempelde als mentale weerbaarheid: overeind

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De valkuil na een burn-out

Annegreet van Bergen, auteur van 'De lessen van burn-out', schoot afgelopen zomer opnieuw in de stre...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Advies

Kan ik nee zeggen tegen mijn baas?

Lees verder
Verhaal

Fris je leefregels op

Lees verder
Kort

Vaste werkindeling soms fijner

Lees verder
Artikel

Mindfulness: zen of onzin?

Lees verder
Video

Eerste hulp bij burn-out

Bekijk video
Artikel

Gestreste blik op de medemens

Lees verder