Bent u mentaal weerbaar? Blijft u overeind onder stress?

Sommige mensen bloeien op in situaties waarin het er echt op ­aankomt, anderen leggen het hoofd snikkend in de schoot. Wat voor type bent u? En valt mentale weerbaarheid te kweken als je van nature niet zo’n bikkel bent?

U heeft betere dagen gehad. Het begon met een lekke band, vervolgens liep uw computer vast, belde uw lunchafspraak af en om het geheel compleet te maken kreeg u forse kritiek van uw leidinggevende op een opdracht waarop u had geploeterd. Er zijn mensen die dan de handdoek in de ring gooien. U daarentegen baalt er kort van, maar al snel stort u zich met frisse moed op de opdracht in de volle overtuiging nu wél uw baas te imponeren. Zou dat scenario zich bij u kunnen voordoen? Dan beschikt u waarschijnlijk over een fikse dosis mentale weerbaarheid. Daarmee kunt u zich in een rijtje scharen met Amerikaanse legerofficieren; sinds 2011 wordt niet alleen hun spierkracht maar ook hun mentale strijdlust versterkt met een speciale training van de hand van de Amerikaanse positiviteitsexpert Martin Seligman. De kern daarvan is, aldus de meester zelf, leren denken als een optimist.

TEST
Doe de test »

Ben je mentaal weerbaar?

De oorsprong van mentale weerbaarheid ligt in de sportwereld van de jaren tachtig. Daar verwonderde de Amerikaanse prestatiepsycholoog Jim Loehr zich over het feit dat sommige topatleten wel een toppositie bereikten en behielden, en anderen niet. Echte toppers bleken te beschikken over een aantal trekken die Loehr bestempelde als mentale weerbaarheid: overeind

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hè, deed ik dat?

‘Normaal doe ik dat nooit.’ ‘Ik weet niet wat me bezielde.’ ‘Sorry, ik was even mezelf nie...

Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Artikel

Wat doet stress met ons lichaam en brein?

Lees verder
Artikel

Stilte in je hoofd

Lees verder
Artikel

De ideale to do-lijst

Lees verder
Artikel

Waarom blijf je een heftige ervaring soms als een film herbeleven?

Lees verder
Artikel

Mannen en hun testosterongehalte

Lees verder
Kort

De lange schaduw van een nare jeugd

Lees verder