‘We gaan zorgen dat je een stoeipoes wordt, zeiden ze bij de ggz’

Brigitte (29) heeft sinds vijf jaar een relatie met een man die net als zij aseksueel is.

TEST
Doe de test »

Hoe sterk zijn je relaties?

‘Als puber vond ik het interessant om te lezen over seks. Een soort morbide nieuwsgierigheid: wow,er zijn mensen die dit willen? Die ernaar hunkeren? “Tweehonderd sekstips voor jou,” las ik dan in een glossy damesblad. Dat stond echt zo ver van me af. Verliefd werd ik wel, op mijn 21ste kreeg ik mijn eerste relatie. Ik voelde me niet seksueel aangetrokken tot mijn vriend, maar had seks met hem om hem blij te maken.

Ik voelde druk: ik moet hiervan genieten, zo hoort het. Maar ik kon geen gevoelens tevoorschijn toveren die ik niet had. Mijn vriend en ik gingen samen naar de ggz om te kijken wat het probleem was. “We gaan ervoor zorgen dat je een stoeipoes wordt,” zeiden ze. Zelfs de seksuoloog had volgens mij niet door dat er zoiets als aseksualiteit bestond. Haar advies: meer tongzoenen, dan zou het gevoel volgen. Dat gevoel volgde niet.

Op internet ontdekte ik dat er een naam is voor hoe ik ben. Ik was blij, maar ook verdrietig, want daarmee vervloog de hoop dat ik nog kon veranderen. Je kunt als homo ook niet opeens hetero worden. Ik maakte me zorgen: er zijn zo weinig mensen aseksueel, was ik nu gedoemd om alleen te blijven? Ik liet het er niet bij zitten en schreef me in op een speciale datingsite, waarop ik kon aanvinken dat ik aseksueel was. Zo werd ik gekoppeld aan een aseksuele man: een matchingspercentage van 99 procent.

Log in om verder te lezen.