‘Geen briefje, niets. Dat vond ik nog het ergste, dat ze niet de moeite had genomen om het uit te leggen. Dat ze niet had opgeschreven dat het niet aan mij lag.’ Kinderen van ouders die zelfmoord hebben gepleegd of ermee dreigen, voelen zich vaak heel verantwoordelijk. Wat als ik op school beter mijn best had gedaan? Wat als ik een liever kind was geweest?

De Stichting Labyrint/In Perspectief, een organisatie voor naasten van psychiatrische patiënten, heeft een brochure uitgegeven voor jongeren, ‘Als één van je ouders dood wil’. Daarin wordt heel duidelijk gemaakt dat het niets met henzelf te maken heeft, en dat het onmogelijk is om 24 uur per dag voor privé-bewaking te zorgen. Het enige wat kinderen kunnen doen, is erover praten met familieleden, vrienden, leerkrachten of sporttrainers. Of met kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt. In het hele land zijn groepen ‘kinderen van …’.

Om de brochure te bestellen: ga naar de website van de Stichting Labyrint/In Perspectief.

Denk je over zelfdoding?

Denk je aan zelfmoord en wil je nu contact? Bel of chat anoniem met 113. De hulplijn is 24/7 beschikbaar, dus zoek hulp als je zelfmoordgedachten hebt: 0900-0113 of www.113online.nl