Als je geadopteerd bent

Ooit ben je afgestaan door je ouders. Dat besef loopt als een rode draad door het leven van bijna elk adoptiekind – hoe warm het nieuwe nest ook was. ‘Ik ben lang op zoek geweest naar een gevoel van herkenning. Dat deel van mij vindt nergens aansluiting.’

Altijd een gevoel van gemis

‘De rest van de wereld ziet toch eerst die buitenkant, dat kleine, bruine Indonesische meisje. Dat herkende ik pas weer als ik in de spiegel keek. Keek ik naar mijn moeder, dan zag ik een grote, blanke vrouw. In niets leek ik natuurlijk op haar,’ vertelt Lijnie Siti Slamet (28) in het boek Vertraagde start. Geadopteerden aan het woord.

Hoe ‘normaal’ verloopt het leven van een adoptiekind? De laatste decennia hing er een negatieve sfeer rondom adoptie: adoptiekinderen zouden vaker probleemgedrag vertonen en meer emotionele problemen hebben. Maar uit een overzichtsonderzoek van de Universiteit Leiden vorig jaar, bleek dat de meeste adoptiekinderen zich normaal of goed ontwikkelen. In elk geval zijn ze beter af dan leeftijdgenoten die in kinder­tehuizen zijn opgegroeid.

Vertraagde start laat voor het eerst volwassen geadopteerden terugkijken op hun leven, en hun kant van het adoptieverhaal vertellen. Enerzijds valt op dat de meesten van hen een gewone, gelukkige jeugd hebben gehad, en hun weg in het leven goed hebben weten te vinden. Anderzijds loopt het feit dat ze zijn afgestaan door hun bio­logische ouders duidelijk als een rode draad door hun leven.

René Hoksbergen, emeritus-hoogleraar adoptie en redacteur van het boek: ‘

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Eén ei, twee individuen

Eeneiige tweelingen zijn populaire onderzoeksobjecten. Ze hebben immers precies dezelfde genen, en k...

Lees verder
Test

Hoe goed is de band met je moeder?

Lees verder
Advies

Hoe stuur ik gesprekken een andere kant op?

Lees verder
Artikel

Waarom spullen zo belangrijk voor ons zijn

Lees verder
Artikel

‘De schade is te groot’

Lees verder
Artikel

Wat bepaalt úw identiteit?

Lees verder
Interview

René Hoksbergen: ‘Een kind heeft z’n eigen ouders nodig’

Lees verder
Artikel

Zeven dingen die je liever niet over jezelf wilt weten

Lees verder