Boeken

Zelfbesef onderscheidt mensen van dieren. Helaas is daarmee meteen het vermogen geboren om jezelf de grond in te boren. Met het boek Zelfvertrouwen willen de Amerikaanse psycholoog Matthew McKay en journalist Patrick Fanning een praktische handleiding geven voor het opbouwen van meer zelfvertrouwen.

Training

Vergroot je zelfvertrouwen

  • Bewezen effectief
  • Technieken uit de cognitieve gedragstherapie
  • Inclusief dagboek-app
bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Centraal in hun betoog staat de zogenaamde pathologische criticus: het innerlijke stemmetje waarmee je jezelf in gedachten afkraakt. De auteurs beschrijven hoe de pathologische criticus tijdens de jeugd ontstaat, doordat een kind straffen van de ouders op zichzelf gaat richten. Heb je herhaaldelijk te horen gekregen dat je een slecht kind bent, dan is de kans groot dat je jezelf als volwassene bij elk foutje gaat inwrijven dat je tekortschiet. De pathologische criticus blijft zijn invloed uitoefenen omdat deze, hoe irritant ook, nog steeds in bepaalde behoeften voorziet: hij ‘stimuleert’ je bijvoorbeeld te presteren door de lat heel hoog te leggen. Toch is dit een levenshouding waardoor je je uiteindelijk slechter gaat voelen. De uitdaging is dan ook om op een andere manier met je behoeften om te gaan, aldus de auteurs.

Afhankelijk van de specifieke behoefte geven de auteurs vervolgens allerhande adviezen om het irritante stemmetje het zwijgen op te leggen. Heb je bijvoorbeeld vooral

Log in om verder te lezen.