1. Wat was de beste beslissing van uw leven?

‘Dat ik ooit een kleine, eigenwijze, hoekige psychiater met een zwart lapje voor zijn rechteroog op papier zette; ik teken hem nu al bijna twintig jaar elke dag voor de Volkskrant.

Al sinds mijn 12de is het mijn droom geweest een dagstrip voor een krant te maken, en in de loop der jaren bedacht ik er een heleboel, maar al die tijd was er geen krant die me wilde hebben. In plaats daarvan was ik striptekenaar geworden bij een stripblad, wat na vijftien jaar begon te vervelen. Een beetje depressief over mijn carrièrevooruitzichten zat ik te schetsen. Ineens stond toen psychiater Sigmund op papier, met alleen maar zwarte humor: hij moedigde ­mensen aan van de brug te springen, hij schoot mensen neer en was alleen maar in zichzelf geïnteresseerd.

Het was allemaal heel direct, somber en donker, maar ik werd er vrolijk van, ik wist: nú heb ik een goed onderwerp te pakken. Heerlijk ook, om die mooie, strakke, sombere groeven in de gezichten van Sigmunds patiënten te kunnen trekken. Ik vind het veel lekkerder om een door ellende, verdriet en tegenslag getekend gelaat te maken dan die altijd ­

Log in om verder te lezen.