Zo bang om mijn gevoel te tonen

Beste Jolet,
Ik heb schrik om mezelf te zijn, ik ben bang om anderen te tonen wat ik voel. Als ik verdrietig of kwaad ben, maar ook als ik gelukkig of blij ben. Ik kan enorm emotioneel zijn, maar het is alsof mijn lijf alle emotie wil binnenhouden. Als het negatief is, word ik koud en hard. Dan sluit ik me helemaal af en krijg ik er geen woord meer uit. Ook niet als ik denk: ‘Zeg iets!’ Als het positieve emoties zijn, dan neutraliseer ik die. Ik wil leren hoe ik die dingen onder woorden kan brengen, hoe ik uit mijn eigen bunker kan ontsnappen. Bestaat daar een manier voor?

Ons advies

Antwoord van Jolet
Soms ligt er aan een dergelijke ‘bevriezing’ een negatieve ervaring ten grondslag. In dat geval zult u beter gaan ‘voelen’ als u die ervaring heeft verwerkt. Maar het kan ook zijn dat u bent opgegroeid in een gezin waar geen emoties werden getoond (misschien wel omdat de andere gezinsleden veel minder temperamentvol waren dan u). Zo leerde u van kindsbeen af om alles binnen te houden.
U hebt te véél zelfbeheersing. Mijn eerste tip is: uit uw emoties tegenover uzelf, als u alleen bent. Neem de tijd om te voelen wat er in u omgaat en het onder woorden te brengen. Laat tranen of boosheid bewust bovenkomen. Lichamelijke ontspanning (een warm bad) en muziek kunnen hierbij helpen.
De tweede tip is: ga om met emotionele mensen; leer hoe prettig het is om samen boos of bang te zijn – al is het maar met een film op tv. En als de woorden niet komen, maak dan een gebaar. Als u beweegt, komt er makkelijker emotie los dan door stil te zitten (meer dansen of sporten misschien?). Wees niet te streng voor uzelf – daar zit hem de kneep.


 

Jolet Plomp

Psychologie

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Snel gekwetst?

Lees verder
Branded content

Hoe reizen je leven verrijkt

Soms lijkt het alsof we tijdens die paar weken vakantie per jaar pas echt kunnen zijn zoals we eigen...

Lees verder
Artikel

Weg met die To-do-lijst

Ook al heb je duizend dingen te doen, de ‘Getting things done’-methode belooft vrijheid in je ho...

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid voor geluiden?

Lees verder
Verhaal

Een stroom aan indrukken

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder
Advies

Ik ben zestien en depressief

Lees verder
Advies

Ben ik een buitenbeentje?

Lees verder
Interview

Interview expert hooggevoeligheid Elaine Aron: ‘Vergelijk jezelf niet met anderen’

Lees verder