6 adviezen voor een opgeruimd huis (en hoofd)

Rust, overzicht en vrijheid: volgens minimalisten levert radicaal opruimen en weggooien veel levensgeluk op. Ontdoe je huis - en dus je hoofd - van overtollige ballast met deze adviezen.

Durf weg te gooien

Een verraderlijke gedachte is ‘Dat komt vast nog weleens van pas’. Wees eerlijk, hoe groot is de kans dat u die stapel tijdschriften nog eens bekijkt? Bovendien kunt u de meeste spullen in het ergste geval opnieuw kopen.

Veel minimalisten doen al hun boeken weg met de gedachte dat ze een exemplaar gemakkelijk weer tweedehands kunnen aanschaffen – of downloaden. Leiden sommige objecten tot hevige twijfel, zet ze dan in een krat op een onopvallende plek in huis. Heeft u de spullen na twee maanden niet gemist, dan kan het krat naar de kringloop.

Begin met een positieve instelling

Houd uzelf voor dat opruimen de enige manier is om te voorkomen dat uw spullen bezit van u nemen in plaats van andersom. Opgeruimde spullen nemen veel minder ruimte in dan slordig verspreide spullen.
Eenmaal opgeruimd kunt u er beter je weg in vinden; snel iets pakken wordt makkelijker. Het schept ruimte voor de bezittingen die echt belangrijk zijn en u zult controle over de chaos krijgen.

Beperk uw taken

Het idee dat uw hele huis in één keer aan kant moet, weerhoudt u waarschijnlijk geregeld van opruimen. Huishoudcoach Els Jacobs adviseert daarom om u te beperken tot een kast of een kamer. Om te voorkomen dat u toch het hele huis doorgaat, mag u tijdens het opruimen die plek niet verlaten.

Zet drie dozen neer: één voor dingen die u ter plekke wilt opbergen, één voor dingen die ergens anders moeten worden opgeborgen, en één voor spullen om weg te gooien of weg te geven. Pas als u klaar bent met opbergen, mag u de spullen in de andere twee dozen wegdoen of elders opbergen.

Zorg voor routine

Alles wat we uit routine doen, kost ons weinig energie. Breng vijf routines aan op de rommeligste plekken in uw huis. Bijvoorbeeld:

  • Elke avond spullen van de bank halen.
  • Na het ontbijt de tafel helemaal leeghalen.
  • Elke ochtend de bedden opmaken.
  • Oude kranten direct opbergen.
  • En flessen elk weekend wegbrengen.

Maak van deze kleine taken een gewoonte, en u zult zien: er zijn meteen veel minder spullen om op te ruimen en u zorgen om te maken.

Maak een selectie

Hoe dan ook breekt er een dag aan waarop u op zolder zit tussen de dozen met oude brieven, dagboeken en poëziealbums. Patty Golsteijn van MinimalSwitch.nl: ‘Maak een selectie. Stop objecten met een emotionele lading – zoals je eerste schoentjes, het door oma gebreide truitje en je eerste liefdesbrief – in één doos.’

Bewaar niet alle knutselwerkjes van zoonlief, maar alleen de mooiste of bijzonderste – of maak er foto’s van. Doe de grote doos oude knuffels en kinderspeelgoed weg en houd alleen die ene lievelingsknuffel. Waardevol bezit kan een eervol plekje in huis krijgen. Lijst een geboortekaartje en kindertekening in en hang ze aan de muur.

Is de oude vaas van oma stiekem een sta-in-de-weg? Maak er een foto van en hang die eventueel ook op. Zo kunt u de vaas met een gerust hart weg doen.

Zoek hulp

Niets kunnen weggooien kan in sommige gevallen zodanig pathologische vormen aannemen, dat iemand er zelf ernstig onder lijdt en ook zijn of haar omgeving er hinder van ondervindt. Het heeft dan een sterk dwangmatig karakter en kan een symptoom zijn van een dwangstoornis. In die gevallen kan therapeutische hulp uitkomst bieden.

 

Wil je meer rust in je leven?

Volg dan onze zoektocht en ontvang vijf dagen lang video’s, inspirerende spreuken en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Zo maak je weer ruimte voor wat écht belangrijk is. Meld je gratis aan.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

9 tips voor het opruimen van je huis

Zo maak je een dichtgegroeid huis een stuk leger:

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Word de ouder die je wil zijn.

Lees verder
Artikel

Minimalisme: gelukkiger met minder spullen

Lees verder
Kort

Weggooistress

Lees verder
Column

Lekker opgeruimd

Lees verder
Artikel

Waarom opruimen zo lastig is

Lees verder
Advies

Overvol huis door zijn verzamelzucht

Lees verder
Advies

Mijn man bewaart alles

Lees verder