Een combinatie van genetische – en omgevingsfactoren kan ervoor zorgen dat iemand een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt.

­James Fallon: ‘Psychopathie zit in mijn familie – en in mij’

­James Fallon: ‘Psychopathie zit in mijn familie – en in mij’

Toen hij zijn genetisch profiel liet onderzoeken deed neurowetenschapper ­James Fallon een bizarre ...

Lees verder

De kans dat je af en toe zo’n huis-tuin-en-keuken-psychopaat tegenkomt, is groot. In 2010 bleek uit onderzoek dat 1 procent van de bevolking psychopathische trekken heeft. Onder leidinggevenden was dat percentage zelfs 3 procent.

Hoe pik je ze eruit? Let in elk geval op deze 5 kenmerken:

1. Psychopaten zijn vaak charmant

Je kunt met niemand zo gezellig praten en lachen. En je hebt in tijden niet zo’n goed gevoel gehad over jezelf. Maar o wee als je ruzie met ze krijgt…

2. Psychopaten hebben geen spijt

Reken niet op excuses, want een psychopaat zal zeggen dat het je verdiende loon is, dat je overgevoelig bent of niet tegen de waarheid kunt.

Lastige bijkomstigheid van iemand die nooit spijt heeft: hij/zij voelt ook niet de behoefte zichzelf te verbeteren en dan wordt het lastig om te groeien.

Een psychopaat ontwikkelt zich dus ook niet. Hoewel professor David Bernstein wel gelooft dat in iedere psychopaat een gekwetst kind verscholen zit en dat als dat kind eenmaal naar voren komt, behandeling (en verbetering) mogelijk is. In dit interview vertelt hij hoe.

David Bernstein ‘Psychopaten zijn ook gewoon mensen’

David Bernstein ‘Psychopaten zijn ook gewoon mensen’

Psychopathie is wél te behandelen, luidt de revolutionaire opvatting van psycholoog David Bernstein...

Lees verder

3. Psychopaten vinden zichzelf erg belangrijk

Net als narcisten vinden psychopaten zichzelf ontzettend belangrijk. Daarom denken ze bijvoorbeeld dat regels die voor andere mensen wél gelden, voor hen niet opgaan. En net als narcisten denken ze ook dat ze de beste zijn in alles wat ze doen.

4. Psychopaten nemen enorme risico’s

Als je hun opgeblazen gevoel van eigenwaarde in je achterhoofd houdt, is dat niet verwonderlijk. Daarnaast interesseert de eventuele schade die ontstaat omdat ze toch de mist ingaan, ze totaal niet. En doorgaans lukt het ze ook nog om zelf buiten schot te blijven.

5. Psychopaten zijn manipulatief

Psychopaten voelen heel weinig en de gevoelens die je meent te zien, zijn gespeeld. Dat doen ze zó goed dat de meeste mensen helemaal niet doorhebben dat ze worden gemanipuleerd.