5 dingen waaraan je de huis-tuin-en-keuken-psychopaat herkent

  • 337 woorden
  • leestijd is 2 minuten
In Hollywood zijn psychopaten bijna altijd koelbloedige seriemoordenaars. Dat is eng. Maar pas ook op voor mensen aan wie je amper iets merkt.

Een combinatie van genetische – en omgevingsfactoren kan ervoor zorgen dat iemand een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. De kans dat je af en toe zo’n huis-tuin-en-keuken-psychopaat tegenkomt, is groot. Al in 2010 bleek uit onderzoek dat 1 procent van de bevolking psychopathische trekken heeft. Onder leidinggevenden was dat percentage zelfs 3 procent.

Hoe pik je ze eruit? Let in elk geval op deze 5 kenmerken:
cijfer eenPsychopaten zijn vaak charmant
Je kunt met niemand zo gezellig praten en lachen. En je hebt in tijden niet zo’n goed gevoel gehad over jezelf. Maar o wee als je ruzie krijgt…

cijfer tweePsychopaten hebben geen spijt
Reken niet op excuses want een psychopaat zal zeggen dat het je verdiende loon is, dat je overgevoelig bent of niet tegen de waarheid kunt. Lastige bijkomstigheid van iemand die nooit spijt heeft: hij/zij voelt ook niet de behoefte zichzelf te verbeteren… en dan wordt het lastig om te groeien. Een psychopaat ontwikkelt zich dus ook niet. Hoewel professor David Bernstein wel gelooft dat in iedere psychopaat een gekwetst kind verscholen zit en dat als dat kind eenmaal naar voren komt, behandeling (en verbetering) mogelijk is. In dit interview vertelt hij hoe.

cijfer driePsychopaten vinden zichzelf erg belangrijk
Net als narcisten vinden psychopaten zichzelf ontzettend belangrijk. Daarom denken ze bijvoorbeeld dat regels die voor andere mensen wél gelden, voor hen niet opgaan. En net als narcisten denken ze ook dat ze de beste zijn in alles wat ze doen.

LEES OOK: ‘IK HAD EEN RELATIE MET EEN PSYCHOPAAT’

cijfer vierPsychopaten nemen enorme risico’s
Als je hun opgeblazen gevoel van eigenwaarde in je achterhoofd houdt, is dat niet verwonderlijk. Daarnaast interesseert de eventuele schade die ontstaat omdat ze toch de mist ingaan, ze totaal niet. En doorgaans lukt het ze ook nog om zelf buiten schot te blijven.

cijfer vijfPsychopaten zijn manipulatief
Psychopaten voelen heel weinig en de gevoelens die je méént te zien, zijn gespeeld. Dat doen ze zó goed dat de meeste mensen helemaal niet doorhebben dat ze worden gemanipuleerd.

LEES OOK: Herken de boosaardige trekjes van anderen (en jezelf)

auteur

Mathilde Hoekstra

» profiel van Mathilde Hoekstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Echt gelukkig word ik eigenlijk niet meer

Lees verder
Artikel

Gezocht: Stagiair(e) Innovatie

Wil jij mee werken aan grote innovatieprojecten bij Psychologie Magazine? Wij zoeken op korte termij...

Lees verder
Artikel

­James Fallon: ‘Psychopathie zit in mijn familie – en in mij’

Lees verder
Artikel

Beau van Erven Dorens: ‘Ik laat me door niemand stoppen’

Lees verder
Verhaal

Wat Google verraadt over ons echte zelf

Lees verder
Advies

Duiveltjes op mijn schouder

Lees verder
Artikel

Paranormaal begaafd

Lees verder
Artikel

Nieuw: de ongezonde persoonlijkheid

Lees verder