Een combinatie van genetische – en omgevingsfactoren kan ervoor zorgen dat iemand een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. De kans dat je af en toe zo’n huis-tuin-en-keuken-psychopaat tegenkomt, is groot. In 2010 bleek uit onderzoek dat 1 procent van de bevolking psychopathische trekken heeft. Onder leidinggevenden was dat percentage zelfs 3 procent.

Hoe pik je ze eruit? Let in elk geval op deze 5 kenmerken:
cijfer eenPsychopaten zijn vaak charmant
Je kunt met niemand zo gezellig praten en lachen. En je hebt in tijden niet zo’n goed gevoel gehad over jezelf. Maar o wee als je ruzie met ze krijgt…

cijfer tweePsychopaten hebben geen spijt
Reken niet op excuses, want een psychopaat zal zeggen dat het je verdiende loon is, dat je overgevoelig bent of niet tegen de waarheid kunt. Lastige bijkomstigheid van iemand die nooit spijt heeft: hij/zij voelt ook niet de behoefte zichzelf te verbeteren en dan wordt het lastig om te groeien. Een psychopaat ontwikkelt zich dus ook niet. Hoewel professor David Bernstein wel gelooft dat in iedere psychopaat een gekwetst kind verscholen zit en dat als dat kind eenmaal naar voren komt, behandeling (en verbetering) mogelijk is. In dit interview vertelt hij hoe.

cijfer driePsychopaten vinden zichzelf erg belangrijk
Net als narcisten vinden psychopaten zichzelf ontzettend belangrijk. Daarom denken ze bijvoorbeeld dat regels die voor andere mensen wél gelden, voor hen niet opgaan. En net als narcisten denken ze ook dat ze de beste zijn in alles wat ze doen.

LEES OOK: ‘IK HAD EEN RELATIE MET EEN PSYCHOPAAT’

cijfer vierPsychopaten nemen enorme risico’s
Als je hun opgeblazen gevoel van eigenwaarde in je achterhoofd houdt, is dat niet verwonderlijk. Daarnaast interesseert de eventuele schade die ontstaat omdat ze toch de mist ingaan, ze totaal niet. En doorgaans lukt het ze ook nog om zelf buiten schot te blijven.

cijfer vijfPsychopaten zijn manipulatief
Psychopaten voelen heel weinig en de gevoelens die je meent te zien, zijn gespeeld. Dat doen ze zó goed dat de meeste mensen helemaal niet doorhebben dat ze worden gemanipuleerd.

LEES OOK: Herken de boosaardige trekjes van anderen (en jezelf)