1. Je doorziet hoe je dagelijks wordt gestuurd

Veel mensen weten dat we een product op ooghoogte eerder uit het schap pakken en dat groente bij binnenkomst maakt dat we daarna eerder ongezonde snacks kiezen; met een komkommer in je mandje denk je gezond bezig te zijn waardoor je daarna sneller zwicht voor verleiding. Maar dat er honderden trucs gebruikt worden om ons gedrag te sturen, ook buiten de supermarkt, is opzienbarend. Een typerend voorbeeld is de nepvlieg in urinoirs op Schiphol, waardoor mannen keurig in de pot plassen: het ‘bromvliegeffect’.

Breinexpert Margriet Sitskoorn: ‘Je kunt je brein leren verleidingen te weerstaan’

Breinexpert Margriet Sitskoorn: ‘Je kunt je brein leren verleidingen te weerstaan’

Tien jaar geleden vertelde ze in ‘Het maakbare brein’ hoe gedrag ons brein verandert. In haar ni...

Lees verder

2. Een gewaarschuwd mens telt voor twee

We zwichten voor verleidingen omdat ze inspelen op psychologische mechanismen. Zoals het opheffen van cognitieve dissonantie: ik sport, dus deze kleine zonde kan geen kwaad. En structurele zelfoverschatting: ik heb wél de wilskracht om minder te snacken. Wie die mechanismen herkent, lukt het beter ze te omzeilen. Je haalt geen chips in huis als je weet dat ook jij ze niet kunt weerstaan.

3. Het is vermakelijk om over verleidingstrucs te lezen

Op tal van plaatsen wordt ons gedrag subtiel gestuurd. Van vakantiesites (als er nog 1 kamer beschikbaar is, boek je hem sneller) tot commerciële apps (de levensecht lijkende haar in een banner willen we wegvegen, waardoor we in de webwinkel belanden). Verrassend om te lezen en soms bruikbaar: als je een slecht etend kind een groter bord geeft – waardoor de hoeveelheid eten minder lijkt – eet het meer.

Eva van den Broek en Tim den Heijer, Het bromvliegeffect, Spectrum, € 22,50