Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden. Psycholoog Eliska Prochazkova organiseerde 140 blind dates op festivals en evenementen en registreerde de oogbewegingen, gezichtsuitdrukkingen en hartslag. Ook mat ze de huidgeleiding van de deelnemers: subtiele veranderingen in de zweetproductie die wijzen op onbewuste spanning en opwinding. Na afloop vroeg Prochazkova aan de deelnemers of ze nog eens een date zouden willen met de ander. Of ze ‘ja’ zeiden was verrassend genoeg niet op te maken uit de zichtbare lichaamstaal die de bril registreerde, zoals het spiegelen van de houding van de ander, een glimlach of steelse blik. Maar als de hartslag en elektrische huidgeleiding synchroon liepen, voorspelde dat wel een romantische klik. ‘Wat mensen zoeken, is een dieper gevoel van verbinding dat tot uiting komt in onbewuste lichamelijke sensaties,’ aldus Prochazkova.
Synchroon zweten
- 146 woorden
- 1 minuut leestijd
Onbewuste lichamelijke sensaties tijdens het daten zijn belangrijker voor de aantrekkingskracht dan zichtbare lichaamstaal zoals oogcontact of lachen.
Meer weten over dit thema? Bekijk Liefde en relaties
Deel dit artikel:
Geschreven door
Dagmar van der Neut
Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?
Geschreven door
Judith Neimeijer
Als freelance wetenschapsjournalist, tekstschrijver en voedingsdeskundige pluis ik graag dingen uit. Ik hou ervan om ingewikkelde materie in heldere taal op te schrijven.
24 februari 2022 |
Laatst gewijzigd op 24 mei 2022