Ik staar nu al eindeloos in zijn blauwe ogen. Hij staart terug. Daar zitten we dan. Minutenlang.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Ik krijg het warm. Ik kijk stiekem even weg. We giechelen nog maar eens. Ik wil wat zeggen, maar dat mag niet van de trainer. Voor het flirten is oogcontact essentieel, zo verklaart hij na de oefening. Het vereist durf, de durf om grenzen te verleggen.

Deze stressvolle ervaring is een oefening in de workshop ‘flirtmanagement’. We hebben er al anderhalfuur theorie opzitten. Flirten, zo heeft trainer Drazen Lisak ons verteld, hoeft niet een seksueel doel te hebben. Het is vanuit een vriendelijke levenshouding ‘contact maken in het moment’. Je kunt flirten met je vrienden, met je ouders, en ook met je collega’s. Daarom heet het ook flirtmanagement: je kunt het aanwenden op je werk om plezieriger met je collega’s en zakenpartners om te gaan. Waardoor je uiteindelijk meer geluk en meer succes in je werk zult ervaren.

Als je het gevoel hebt dat er op je werk wel meer geflirt mag worden, kun je met je hele afdeling de training volgen. Maar ook voor een ludiek bedrijfsuitje kun je bij Drazen Lisak terecht. Dan haalt hij nog meer toeters en bellen uit de kast, en worden zelfs acteurs ingezet.

Drazen Lisak komt uit Kroatië, waar volgens hem beduidend meer geflirt wordt dan in Nederland. Wij Nederlanders kunnen er duidelijk niets van. ‘Buitenlanders die hier komen wonen, hebben altijd één klacht: Nederlanders zijn niet hartelijk en niet hartstochtelijk.’ De oorzaak is volgens Lisak het gunstige economische klimaat, waardoor we ons kleine godjes gaan voelen. ‘De portemonnees zijn vol, maar de harten zijn leeg.’ Een beetje beteuterd luisteren we naar zijn relaas. Onze Hollandse verstandelijkheid staat ons in de weg het spel te spelen, zo krijgen we te verstaan.

We staan dan ook te popelen om de regels van het spel te leren, maar volgens Lisak zijn die er niet. ‘Ik zeg niet hoe je moet communiceren, maar vanuit welke instelling je kunt communiceren.’ Kijk mensen aan met een glimlach op je gezicht, dan gaan ze vanzelf teruglachen. Flirten is volgens hem de meest natuurlijke vorm van communiceren. Ikzelf denk stiekem dat flirten, net als alle andere vormen van communicatie, juist aan een heel set bewuste of onbewuste regels is gebonden, maar bij de oefeningen zal alles wellicht duidelijk worden.

We krijgen allemaal een balletje uitgereikt, met de opdracht ermee over ons eigen lichaam te rollen. De schrik slaat me om mijn Hollandse hart. ‘Moet het sexy?’, vraagt een van de cursisten wantrouwend. Maar het is voor het goede doel, dus iedereen rolt ijverig mee. Vervolgens moeten we een partner zoeken, elkaar diep in de ogen kijken, het balletje tussen onze voorhoofden plaatsen en samen langzaam bewegen zonder het balletje te laten vallen. En weer krijg ik lichte stress. Zo dicht sta ik doorgaans niet bij vreemde mannen. Mijn medeslachtoffer heeft geloof ik hetzelfde gevoel, want als het balletje toch op de grond valt, doen we er verdacht lang over om het weer te vinden. Terwijl we het knalgroene balletje dat onder onze neus ligt straal negeren, halen we alle tassen en jassen omver en vinden onszelf heel grappig.

Training

Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht te zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

De oefening, aldus Lisak, heeft een analogie met verleiden: ook dan moet je samenwerken en kun je elkaar niet je wil opleggen. Maar ben ik nou dichter bij de flirtkunst gekomen? Ik mis toch het doel, en dat mis ik ook in de volgende oefeningen, waarin we elkaar flirtbekentenissen moeten doen en we een rollenspel spelen.

Was ik eigenlijk niet méér aan het flirten toen ik met die aardige jongen het balletje aan het zoeken was, dan toen we stonden te stuntelen met dat balletje tussen onze wenkbrauwen? Of in de pauze, toen die jongen-met-de-blauwe-ogen en ik grappen maakten over de verdeling van de buit van een gevonden portemonnee; hadden we toen niet meer ‘contact in het moment’ dan toen ik hem minutenlang in de ogen staarde? Ik had het misschien nooit zo benoemd, maar nu weet ik dat ik continu aan het flirten ben. Dat heb ik toch maar mooi geleerd.

• Voor meer informatie: Academia Symposion, tel.: 020-6625173e-mail: info@flirtmanagement.com, www.flirtManagement.com[/wpgpremiumcontent]