1 – Het is helemaal niet ongezond

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat mantelzorgers vatbaarder zouden zijn voor ontstekingen en ziekten. Overbelaste mantelzorgers zouden zelfs 63 procent meer kans hebben binnen vier jaar te overlijden. Dat klopt niet, stelt Roth. De dertig onderzoeken die hij analyseerde bleken statistisch zwak. Minder dan 1 procent van de ziekten blijken te wijten aan mantelzorgstress.

2 – Het kan je leven verlengen

Mantelzorgen kan juist bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Goed doen voor een ander, prikkelt de genotscentra in het brein en dat heeft een verlagend effect op het stresshormoon cortisol. Ook het sociale contact vermindert stress. Roth berekende dat dit het leven van mantelzorgers met gemiddeld negen maanden kan verlengen. De kunst is hierbij wel om stress zoveel mogelijk te beperken en vooral van de leuke aspecten te genieten.

3 – Het maakt je een beter mens

Iets betekenen voor een ander zorgt voor voldoening en een dankbaar gevoel. Je leert genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een glimlach op iemands gezicht. Dat is waar veel mantelzorgers het voor doen: het is zwaar, maar voelt goed.

Is family caregiving associated with inflammation or compromised immunity? A meta-analysis, The Gerontologist, 2019