De vraag

Wat maakt dat je je seksueel aangetrokken voelt?

Beste heer van Zessen,
Waar ligt het aan dat je seksueel aangetrokken voelt tot iemand? En waarom is de seks met de ene partner beter dan met de andere?
Vriendelijke groet,
Carina

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste Carina,
Dit is een interessante en onbeantwoordbare vraag.

Seksuele aantrekking en lekker kunnen vrijen zijn optelsommen van oneindig grote combinaties van eigenschappen, geschiedenissen, voorkeuren, behoeftes, geur en smaak en hoe de huid voelt en of de ander je snapt.

Je bent de ene week gevoeliger voor seks en voor bepaalde mannen dan de week dat je ongesteld bent of eisprong hebt. Als twee mensen elkaar ontmoeten is het een wonder als al die factoren een beetje op elkaar aansluiten.

Gelukkig heeft de natuur een sterke motivatie ingebouwd, in de vorm van onbewuste beïnvloeding door hormonen, een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.

De natuur of evolutie heeft ons helaas wat minder goed voorbereid op het langdurig goed houden van een seksuele relatie met die ene partner – omdat er gewenning en gewoontevorming optreedt, de hormonen minder sterk opspelen als zaken vertrouwd gaan aanvoelen. Dopamine bijvoorbeeld, komt veel sterker in ons bloed als de partner spannend en nieuw is (of de omgeving, let maar op als je met je partner in een hotel zit). Ook scheiden kan een ingedutte seksuele relatie weer vitaal maken – dan is er weer wat te bevechten en zijn de emoties weer wakker.

Goed en duurzaam vrijen met een vaste partner is deels geluk hebben (goed op elkaar aansluiten, hetzelfde tempo hebben, dezelfde dingen leuk vinden) en deels vaardigheid en ook gewoon werken.

Mensen die bewust het gedrag blijven vertonen dat ze vertoonden toen ze verliefd waren – en dan vooral: veel bevestiging en aandacht en complimenten geven, binnen en buiten het seksuele – hebben een leuker seksleven dan mensen die elkaar vanzelfsprekend gaan behandelen.

Vriendelijke groet,
Gertjan van Zessen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Mannen vallen op dikke billen

Welke van deze vrouwen vindt u het mooist? Westerse vrouwen hebben een voorkeur voor de rechte lijne...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Waarom heb ik voordat ik ongesteld word, geen zin in seks?

Lees verder
Advies

Mijn man wil al 35 jaar niet vrijen

Lees verder
Advies

Mijn dochter stuurt seksfoto’s naar haar vriendje

Lees verder
Advies

We hebben alleen seks tijdens de vakantie

Lees verder
Artikel

Een leven lang seks

Lees verder
Advies

Ik heb een masochistische behoefte

Lees verder