De vraag

Wat maakt dat je je seksueel aangetrokken voelt?

Beste heer van Zessen,
Waar ligt het aan dat je seksueel aangetrokken voelt tot iemand? En waarom is de seks met de ene partner beter dan met de andere?
Vriendelijke groet,
Carina

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste Carina,
Dit is een interessante en onbeantwoordbare vraag.

Seksuele aantrekking en lekker kunnen vrijen zijn optelsommen van oneindig grote combinaties van eigenschappen, geschiedenissen, voorkeuren, behoeftes, geur en smaak en hoe de huid voelt en of de ander je snapt.

Je bent de ene week gevoeliger voor seks en voor bepaalde mannen dan de week dat je ongesteld bent of eisprong hebt. Als twee mensen elkaar ontmoeten is het een wonder als al die factoren een beetje op elkaar aansluiten.

Gelukkig heeft de natuur een sterke motivatie ingebouwd, in de vorm van onbewuste beïnvloeding door hormonen, een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.

De natuur of evolutie heeft ons helaas wat minder goed voorbereid op het langdurig goed houden van een seksuele relatie met die ene partner – omdat er gewenning en gewoontevorming optreedt, de hormonen minder sterk opspelen als zaken vertrouwd gaan aanvoelen. Dopamine bijvoorbeeld, komt veel sterker in ons bloed als de partner spannend en nieuw is (of de omgeving, let maar op als je met je partner in een hotel zit). Ook scheiden kan een ingedutte seksuele relatie weer vitaal maken – dan is er weer wat te bevechten en zijn de emoties weer wakker.

Goed en duurzaam vrijen met een vaste partner is deels geluk hebben (goed op elkaar aansluiten, hetzelfde tempo hebben, dezelfde dingen leuk vinden) en deels vaardigheid en ook gewoon werken.

Mensen die bewust het gedrag blijven vertonen dat ze vertoonden toen ze verliefd waren – en dan vooral: veel bevestiging en aandacht en complimenten geven, binnen en buiten het seksuele – hebben een leuker seksleven dan mensen die elkaar vanzelfsprekend gaan behandelen.

Vriendelijke groet,
Gertjan van Zessen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hij wil niet meer vrijen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Advies

Ik schaam me voor mijn vaginisme

Lees verder
Advies

Geen seks

Lees verder
Artikel

Het zit echt tussen je oren

Lees verder
Advies

55 jaar en minder zin, wat kan ik doen?

Lees verder
Advies

Ik verlang naar meer dan vriendschap, maar ik durf het niet

Lees verder
Artikel

Het klikt – maar waarom?

Lees verder