De vraag

Mijn vriend heeft al drie jaar twijfels over de relatie

Hallo Ad,
Mijn vriend, met wie ik bijna drie jaar samen ben, heeft aangegeven liever nog niet te willen samenwonen. Daarnaast heeft hij aangegeven ook twijfels te hebben over onze relatie. Vragen als: ‘Is dit het nou?’; ‘Is er niet nog meer?’; ‘Wil ik met jou verder?’, spelen door zijn hoofd.

Hij weet niet waar deze twijfels vandaan komen. Hij zit daardoor niet zo lekker in zijn vel, ik ook niet, en ik pieker me suf. Wat nou als het niet goedkomt? Hoewel ik graag positief wil blijven en ook eigenlijk wel vind/denk dat we hieruit kunnen komen (ik ben heel zeker over deze relatie), kan ik deze gedachtes niet losmaken en blijf ik aan het negatieve scenario denken. Wat kan ik hier aan doen?

Groeten van Linda

Het advies

Expert

Ad Kerkhof

Piekerexpert

Beste Linda,
Dank voor je vraag. Wat me opvalt is dat het wel besmettelijk lijkt bij jullie, al die twijfels. Jullie lijken wel op elkaar in het omgaan met onzekerheid. Jij met je negatieve gepieker over de toekomst en hij met zijn existentiële twijfel. Twijfels over elkaar in een relatie komen veel voor, daar is eigenlijk niets mis mee.

Het is goed om kritisch te zijn op een mogelijk langdurig samenzijn. Als die twijfels echter voortdurend door zijn hoofd spelen en langdurig tot uitstel leiden, dan ben je verzeild geraakt in een bevroren twijfelstand. Pas op, die kan jarenlang aanhouden. Daarom is het altijd goed elkaar een deadline te stellen bijvoorbeeld: “Als je het over 6 of 9 maanden nou nog niet weet, dan trek ik mijn conclusie dat je niet genoeg om me geeft”. Jammer maar helaas, dat kan dan gebeuren.

Ernstiger wordt het wanneer twijfels ook ingegeven worden door de angst dat hij, als het eenmaal uit is, tot de ontdekking komt spijt te krijgen over de genomen beslissing. De angst een verkeerde keus te maken en daar later spijt van te krijgen is een van de meest verlammende angsten die we kennen. Speelt dat bij hem een rol? Daar is eigenlijk geen oplossing voor. Als hij niet bereid is risico’s te lopen dan zal hij nooit een keuze maken en dan blijft hij altijd hangen in twijfel. Uiteraard kun je altijd spijt krijgen, want dat kan ook als je besluit bij elkaar te blijven.

Overigens, je vriend en jij zijn al drie jaar samen. Als hij het nu nog niet weet wat hij aan je heeft of wat hij voor je voelt, dan acht ik de kans klein dat dat over vier, vijf of zes jaar wel het geval zou zijn. En je gaat toch niet samenwonen met iemand die zo twijfelt? Daar komt alleen maar nog meer onzekerheid van. En wachten op een therapieresultaat? Is hij al begonnen te werken aan zijn zelftwijfel? Je zegt dat je heel zeker bent over deze relatie, maar hoe kun je daar nu zo zeker van zijn als je partner zich eigenlijk niet aan jou wil binden en jou daarmee eigenlijk weinig teruggeeft. Heb je al eens overwogen hem te dumpen?

Als je vaak een negatief scenario door je hoofd laat gaan en je je daardoor rot voelt kun je jezelf tegenwicht bieden door ook een positief scenario te bedenken (dat is immers ook denkbaar en wellicht kansrijk), en er voor te zorgen dat de frequentie waarmee je beide scenario’s door je hoofd laat gaan ongeveer gelijk is. Dus na elke keer het negatieve toekomstbeeld te hebben overdacht, wissel je dat af met een keer het hele positieve toekomstscenario te bedenken. Dan blijft de zaak in evenwicht. Overigens, een onzekere toekomst kan ook best positief zijn, soms positiever dan een zekere maar onprettige toekomst.

Wat ik tenslotte het meest zou aanbevelen is dat jullie een week lang elke avond (met de telefoon uit) een uurtje aan tafel tegenover elkaar gaan zitten, elkaar in de ogen kijken, en alle twijfels benoemen en opschrijven in een schriftje: Op de linkerpagina de twijfels aan elkaar, op de rechterzijde de zekerheden en positieve kenmerken van jullie relatie. Daarna spreken jullie af om individueel gepieker tussendoor zo veel mogelijk uit te stellen en weer op volle kracht door te gaan met gezamenlijk piekeren op de volgende avond aan dezelfde tafel.

Al doende hoef je dan niet de hele dag alleen te piekeren, maar beperk je het tot een uur per dag met zijn tweeën. Ik denk dat je dan binnen een week meer zekerheid zult hebben over de gevoelens ten opzichte van elkaar. Mocht je ook angst hebben voor een vrijgezellenbestaan in de nabije toekomst dan kun je ook dat met jezelf bespreken in speciale piekerkwartiertjes door voors en tegens te noteren in een schriftje.

In de hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet,
Ad Kerkhof

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom heb ik nog steeds geen relatie?

Lees verder
Advies

Waarom heb ik nog steeds geen relatie?

Lees verder
Artikel

Plezier: je bent ervoor gemaakt

Genot is goed voor ons. Als de natuur niet had gewild dat we seks hebben of snoepen, had ze er wel v...
Lees verder
Artikel

Plezier: je bent ervoor gemaakt

Genot is goed voor ons. Als de natuur niet had gewild dat we seks hebben of snoepen, had ze er wel v...
Lees verder
Interview

Alex Boogers over zijn bijzondere afkomst: ‘Alles in mijn ...

Schrijver Alex Boogers (47) groeide op in een gewelddadig arbeidersgezin. Boogers wilde niet leven a...
Lees verder
Advies

Mijn dominantie helpt mijn relatie om zeep

Lees verder
Artikel

Opscheppen over je geliefde

De meeste mensen willen bij een eerste kennismaking graag een goede indruk maken. En ook vrienden wo...
Lees verder
Artikel

Bang voor de ring

Vier vrijgezellen vertellen waarom ze wars zijn van huisje-boompje-beestje. Erik (38): ‘Ik wil gra...
Lees verder
Video

Hoe blijf je jezelf in je relatie? 

Hoe blijf je jezelf in een liefdesrelatie? Zeker als je al langer bij elkaar bent, kun je jezelf som...
Bekijk video
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Het belangrijkste in ons leven is samen te vatten in twee woorden, zo blijkt uit onderzoek: andere m...
Lees verder