De vraag

Mijn man moppert altijd

Beste Jeannette,
Het artikel in Psychologie Magazine over ergernissen in een relatie is heel erg herkenbaar voor mij. Mijn man en ik ergeren ons voortdurend aan elkaar. De frustraties lopen nu zo hoog op, dat we zelfs al over een scheiding nadenken en praten. We zijn 18 jaar bij elkaar, waarvan 4 jaar getrouwd en we hebben twee kleine kinderen.

Mijn man ergert zich aan mij omdat hij vindt dat ik niet netjes genoeg ben in het huishouden. Naar mijn idee doe ik m’n best om het leefbaar en netjes te houden, maar het is voor hem niet goed genoeg. Iedere middag als hij thuis komt uit z’n werk loopt hij te mopperen over iets wat ik niet gedaan heb. Complimenten of positieve woorden zijn er niet bij. Ik voel me zo ondergewaardeerd, dat het ten koste gaat van mijn eigenwaarde.

Ik erger me op mijn beurt weer aan hem omdat hij altijd zo negatief is en nooit eens wat aardigs kan zeggen. Ik kan hem niet veranderen, alleen mijn eigen reactie op hem. Maar het feit dat hij is zoals hij is (negatief en het glas is altijd half leeg) maakt dat ik begin te twijfelen aan onze relatie. Ik ben van nature veel blijer, vrolijker en sta positiever in het leven. Maar ondertussen ben ik ook negatief geworden, omdat ik nu ook steeds geïrriteerd en geprikkeld reageer op hem. Zo wil ik niet zijn!

Ik weet dat ik bij mezelf moet beginnen, maar ik heb sterk mijn twijfels of het gedrag van mijn man zal veranderen. Hij zegt steeds: ik ben zoals ik ben, en als je dat niet bevalt zoek je maar een ander. Dan ben je toch uitgepraat? Ondertussen kijk ik inderdaad om me heen naar een andere relatie. Iemand die wat positiever in het leven staat. Maar is scheiden de oplossing? Het liefst wil ik met hem verder, maar niet op deze manier… Help!
Groeten van Sjoukje


Het advies

Expert

Jeannette Bolck

Beste Sjoukje,
Je verhaal komt heel vaak voor en er zijn dan ook zeker wat aanknopingspunten om iets te doen aan het gevoel dat je beschrijft. Je vertelt dat jullie al een hele tijd samen zijn en twee kleine kinderen hebben. Dit geeft aan dat jullie als stel en als ouder jullie relatie een vorm aan het geven zijn maar dat er ook zeker een drive moet zijn geweest om dit met elkaar te willen! Het vergt immers veel van twee individuen die zich natuurlijk ook nog volop aan het onwikkelen zijn (sociaal en werk). Probeer dit allereerst vooral niet te vegeten en wees wat milder voor jullie beiden.

Het lijkt erop dat jullie beiden in een cirkel zitten van de focus leggen op gedrag van de ander dat je stoort en vervolgens wordt dit gedrag alleen maar versterkt, de self fullfilling prophecy. Het lijkt erop dat jullie je allebei aan het verdedigen zijn en dat jullie tegen elkaar strijden in plaats van een team te vormen. Even afstand nemen en nadenken waarom je ook alweer op elkaar viel? Probeer weer even echt naar elkaar te kijken en te luisteren.

'Wat zorgt ervoor dat ik me zo geraakt voel als hij moppert over de troep?'
Je voelt je onzeker over jezelf worden, maar misschien gebeurt dit ook wel bij hem als je hem vertelt dat hij nooit eens aardig doet en jou nooit een goed gevoel kan geven. Probeer hem te vertellen wat er echt speelt en niet een discussie te voeren over het huishouden. Een ultimatum of dreigement lijkt zeker averechts te werken bij je man.

Probeer erachter te komen wat de druk van de ketel kan halen. Denk eens goed na wat jou nu echt blij maakt, kleine dingen en grote dingen en doe eens wat leuks voor jezelf zodat je weer thuiskomt met energie en een goed gevoel. Jullie lijken je beiden niet geaccepteerd te voelen door de ander terwijl het er ook op lijkt dat jullie allebei jezelf momenteel niet echt zijn.

Het allerbelangrijkste is dat jullie weer echt kunnen gaan praten en elkaar weer gaan zien en horen.

Ik hoop je hiermee een stukje op weg geholpen te hebben.

Het beste,
Vriendelijke groet, Jeannette Bolck


  • Psycholoog Jeannette Bolck startte in 2003 samen met kinderpsycholoog Sabijn Arts haar eigen praktijk. In haar praktijk ziet ze ook veel Engelstaligen en gemengde stellen. Inmiddels zie ik in mijn praktijk veel stellen en individuen en ook soms in groepen die kampen met allerlei issues die te maken hebben met de levensfase waar ze veelal inzitten (30-40 jaar), keuzes carrière en gezin, single of niet etc..
  • Neem een kijkje op haar site: www.therapeutenartsbolck.nlDit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stille liefdes

Twaalf procent van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd. Negen procent van de gebonden part...
Lees verder
Artikel

Stille liefdes

Twaalf procent van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd. Negen procent van de gebonden part...
Lees verder
Training

Van angst naar lef

In deze basistraining leer je hoe je dagelijkse angsten overwint en meer lef ontwikkelt. Je leert je...
Lees verder
Training

Van angst naar lef

In deze basistraining leer je hoe je dagelijkse angsten overwint en meer lef ontwikkelt. Je leert je...
Lees verder
Artikel

Liefde zit in de genen

Relaties Bij het zoeken van onze partner en onze vrienden kiezen we het liefst mensen uit die een be...
Lees verder
Advies

Mijn vrouw heeft altijd kritiek

Lees verder
Advies

Ik (26) val steeds op de verkeerde mannen

Lees verder
Artikel

De relatie-carrousel

Op steeds een ander paardje maken we hetzelfde rondje. Steeds vaker wisselen we de ene liefdespartne...
Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Het belangrijkste in ons leven is samen te vatten in twee woorden, zo blijkt uit onderzoek: andere m...
Lees verder
Artikel

Liefdesjunkies: ‘Het is net als roken. Je weet dat het...

Een man die niet lief is - die niet eens van je houdt. Die je manipuleert en treitert. Waarom raken ...
Lees verder