Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen: ‘Verliefdheid is niet nodig’

'Hét grote misverstand onder veel jonge mensen is dat je het in een relatie van verliefdheid moet hebben.' Aldus de Belgische relatietherapeuten Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen die zelf al 33 jaar getrouwd zijn en hebben ondervonden dat betrokkenheid en vriendschap meer gewicht in de schaal leggen.

Ze ontbijten nog altijd samen, iedere ochtend. Dat kwamen ze in 1972 overeen. Ze zijn er nooit van afgeweken. Hun afspraak is zeer bepalend geweest, zeggen ze nu. Immers, mensen die een succesvolle relatie willen, hoeven niet continu in elkaars buurt te zijn, maar moeten wél momenten creëren om dingen samen te doen en elkaar aandacht te geven. Anders ontstaan onverschilligheid en ongeïnteresseerdheid, en valt het fundament onder de relatie weg.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen zijn ongeveer net zo lang relatietherapeut als ze met elkaar getrouwd zijn: 33 jaar. Werk en privé-leven kunnen niet dichterbij elkaar liggen dan bij hen het geval is. Alfons weet nog goed dat hij tijdens een workshop relatietherapie met zijn vrouw over dat ontbijt heeft onderhandeld. Alfons: ‘Ik vond samen ontbijten eerst niet zo nodig. Ik ging meteen naar mijn werk, en ’s avonds was ik ook vaak weg voor mijn werk. In die workshop kreeg ik de opdracht om te verwoorden wat Maureen zo belangrijk vond aan het samen ontbijten. Ik moest het blijven herhalen tot ik het begreep. Dat is een heel goede methode voor het instandhouden van een relatie: tegen elkaar zeggen wat belangrijk voor je is, en je

Log in om verder te lezen.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe komen we uit dit aanval-terugtrekpatroon?

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Mijn dochter (15) begint altijd veel te laat met studeren. De dag voor een toets of examen raakt ze ...

Lees verder
Artikel

Opscheppen over je geliefde

Lees verder
Artikel

Deze is van mij

Lees verder
Advies

Ik durf geen nieuwe relatie aan te gaan

Lees verder
Artikel

Tevreden met je relatie?

Lees verder
Artikel

Liefde nieuwe stijl

Lees verder
Artikel

Zo word je onweerstaanbaar

Lees verder