De vraag

Ik ben verliefd op een ander

Beste mevrouw Verweij,
Ik heb al jaren een relatie en nu ben ik vorig jaar verliefd geworden op iemand anders. Ik heb deze persoon 1 of 2 keer gezien, verder is het gewoon emailcontact.

Nu zijn er geen toekomstmogelijkheden met die ander, maar toch weet ik niet wat ik nu verder moet met mijn relatie. Definitief stoppen met die ander is uiteraard het beste om de gevoelens te laten slijten, maar ik vraag me af of dat de oplossing is. Ik ben al eerder verliefd op iemand anders geworden, jaren geleden, overigens was dat in stilte.

Ik kom er gewoon niet uit of ik nog wel gek genoeg ben op mijn partner - anders doe je zoiets toch niet? Ik vraag me elke keer af of mijn gevoelens minder zijn omdat ik verliefd ben of dat ik verliefd ben geworden omdat ik niet meer zo gek op hem ben.

Overigens keur ik mijn gedrag zeker niet goed, ik heb nog nooit eerder een affaire met een ander gehad. Maar ik kan hem niet uit mijn kop zetten, ook al heb ik dat al een paar keer geprobeerd. Ik ben helemaal geobsedeerd door hem. Ik vrees ergens dat als het wel stopt, ik vroeg of laat weer een ander tegenkom op wie ik verliefd word.

Mijn vriend en ik praten wel, ik heb hem wel verteld dat ik niet helemaal gelukkig ben over ons. Maar ik durf hem niet te vertellen over die ander, omdat ie nog zo gek op mij is.

Hij zegt wel dat hij weg zal gaan als het niet beter wordt, maar zelfs dat schrikt me niet heel erg af. Overigens is mijn partner een doodgoeie vent en valt hem niets te verwijten. Ik vind dit niet eerlijk tegenover hem.

We hebben een kindje samen, dus ik wil zeker weten of uit elkaar gaan wel de juiste beslissing is.


Vriendelijke groet,
Anoniem

Het advies

Irene Verweij

Relaties

Beste Anoniem,
Hartelijk dank voor je email. Verliefdheid kan je wereld goed op zijn kop zetten en je helemaal in beslag nemen.

Dat is precies waarom het zo’n alarmsignaal is voor onze eigen relatie, het betekent dat daarin iets ernstigs mis is. Het gaat dus ook niet om de persoon op wie je verliefd wordt, hoewel daar wel vaak alle aandacht naar uit gaat.

Je beschrijft dat je partner een doodgoeie vent is - misschien zit ‘m daarin juist de crux. Soms verwordt onze relatie tot een broer/zus verhouding: heel prettig, maar zonder echte diepgaande emotionele betrokkenheid. Gezien je verliefdheden lijkt het erop dat jij er wel behoefte aan hebt om intens bij de ander betrokken te zijn.

Vaak kan een verliefdheid je forceren om te erkennen dat er iets in je (veilige) relatie moet veranderen; je kunt er niet meer omheen. Je zult zien dat wanneer jij je partner vertelt over deze verliefdheden, je gelijk een goed onderwerp te pakken hebt.

Ik hoop dat je lef genoeg hebt om de confrontatie eerlijk aan te gaan. Al was het alleen maar voor jullie kind, zodat je die later oprecht in de ogen kunt kijken en kunt zeggen dat je er werkelijk alles aan gedaan hebt om de relatie te redden.

Succes!
Irene

Irene Verweij

Irene Verweij is psychosociaal therapeut en heeft een eigen praktijk voor individuele en relatietherapie in Amsterdam. Ze geeft lezingen en organiseert regelmatig workshops. Daarnaast is ze zenleraar en geeft ze lessen in Zen Boeddhisme en meditatie voor zen.nl in Haarlem.
Bekijk profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het geheim van gelukkige stellen

Is het een spetterend seksleven of juist stilletjes samen genieten van een boswandeling? Zijn het de...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Voor altijd

Lees verder
Artikel

Opscheppen over je geliefde

Lees verder
Advies

Mijn vriend blijkt al getrouwd

Lees verder
Advies

Verslaafd aan verliefdheid of is het bindingsangst?

Lees verder
Advies

Mijn stiefzoon wil mij niet zien, wat nu?

Lees verder
Kort

Knipperlichtrelatie geeft stress

Lees verder