De vraag

Kan accupunctuur helpen bij pijn?

Geachte heer Samwel,
Ik heb veel pijn in mijn rechterarm. 's Nachts word ik er wakker van. Van de schouder tot en met de vingertoppen. Acht jaar geleden heb ik RSI-klachten gekregen. Omdat dit nog niet bekend was heb ik te lang doorgewerkt. Resultaat: jarenlang polsspalken en WAO. Dat is redelijk opgeknapt. Daarna kreeg ik een handoperatie vanwege ski-duim (fiets over de kop). 4 jaar geleden borstoperatie + okseltoilet, ik heb enige jaren lymfedrainage gehad. De pijnpoli van de Vrije Universiteit werkte met pijnstillers, daarvan kreeg ik maagzweer, dus ben ik met de pillen gestopt. Toen kreeg ik van hen een TENS-apparaat te leen. Dat hielp niet en de RSI-patiëntenvereniging raadt dit ook af omdat het de oorzaak niet verhelpt. Ik vraag mij af welke tip u voor mij heeft. Zou een Chinese arts iets zijn? Want de pijnpoli weet niets van RSI en de RSI-deskundigen niets van lymfe...

Hartelijk dank alvast voor uw reactie.

Vriendelijke groet,
AnneHet advies

Expert

Han Samwel

Beste Anne,
Je beschrijft echt een lijdensweg met je rechterarm en hand. Je hebt al veel meegemaakt: rsi klachten, een handoperatie en een lymfedrainage. Dat betekent dat je arm en hand meerdere beschadigingen hebben opgelopen.

Een groot probleem bij pijnklachten is dat na verloop van tijd een beschadiging weg kan zijn terwijl de pijn gebleven is, zeker wanneer er meerdere vormen van beschadiging geweest zijn. Je kunt dan niet meer een mogelijke pijn oorzaak vinden. Je kunt alleen maar zoeken naar manieren om de pijn die gebleven is zoveel mogelijk te verzachten.

Ik ben het dus niet eens met de RSI vereniging als zij zegt dat je een mogelijke pijnbehandeling niet moet proberen omdat het de oorzaak niet weghaalt, die is immers (na 8 jaar!) niet meer te achterhalen is ook waarschijnlijk niet meer de reden van de huidige pijn. Blijft over dat je dan moet zoeken naar de speld van een geschikte pijnbehandeling in de hooiberg van aangeboden mogelijkheden. Acupunctuur is een pijnbehandeling die je kunt proberen, er zijn geen negatieve bijverschijnselen bekend en in sommige gevallen kan het verlichting geven.

Het blijft echter gewoon proberen. Je kunt ook kijken hoe je het beste met de pijn kunt leren omgaan om zo te kijken of je zelf invloed op de pijn kunt leren krijgen, bijvoorbeeld door visualisatie- of ontspanningsoefeningen (yoga?) of via een psycholoog die je kan leren om zo goed mogelijk met de pijn om te gaan. Als je een goed contact hebt met je huisarts, kun je met hem of haar overleggen welke mogelijkheden zinvol (of juist niet!) zijn om te onderzoeken.

Vriendelijke groet,
Han


Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Wat zijn de gevolgen van jarenlange pijnmedicatie?

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Column

Column: Andermans ogen

Er zijn beperkingen in het leven waar we ons gewoon bij neer te leggen hebben – dat mensen nu eenm...

Lees verder
Advies

Een obsessie voor geld

Lees verder
Artikel

De schoonheid van het alleenzijn

Lees verder
Advies

Geen pijn meer na drie weken bedrust

Lees verder
Advies

Ik voel me zo’n kneus

Lees verder
Artikel

Machtsmisbruik in Makkinga

Lees verder
Artikel

Paardenjongens

Lees verder