De vraag

Ik wil mijn vader het liefst niet meer zien

Goedendag,
Ik heb als kind vaak het gevoel gehad dat ik in het verkeerde gezin opgroeide. Ik heb nog een zus en een broer. Mijn vader sloeg veel en ik was erg bang voor zijn grote mond. Hij was vaak erg boos over zijn werk en maakte met iedereen ruzie die hij niet mocht, zoals met mijn lieve Oma, die er erg veel verdriet van had, want hij sloeg en schold ook tegen ons als zij erbij was en zij vond dat vreselijk om te zien en horen.

Mijn moeder kwam wel eens voor ons op, maar meestal was ook zij alleen maar bang van hem. Nu is mijn moeder sinds 8 jaar overleden en kreeg ik zo'n moeite met mijn vader. Ik ging vaak naar hem toe, maar hij kwam nooit langs of nam contact op, hij leeft zijn eigen leven en heeft afgelopen zomer gezegd dat hij niet weet of ik echt zijn kind wel ben.

Mijn broer gaat wel gewoon met hem om, die zegt: ‘Zo is pa nu eenmaal.’ Mijn vader zegt doodleuk dat hij dat zei omdat ik geen kaartje aan mijn teen had hangen toen ik geboren werd, waarop stond wie of mijn vader was.

Mijn zus gaat uit schuldgevoel naar hem toe, want ze heeft mijn moeder beloofd om voor hem te zorgen, maar als je hoort hoe hij haar behandeld! Mijn vader praat ook heel erg lelijk over mijn overleden moeder. Ik ben nu bijna 50 en heb er voor gekozen om hem voorlopig niet meer te zien, ik kan de confrontatie en het verdriet erover niet meer aan.

Nu merk ik dat niemand dat snapt, bijna iedereen zegt: 'Het is toch je vader' en 'Je moet praten met hem'. Maar geloof me, dat heb ik gedaan, maar dan zegt hij alleen maar: ‘Ik zal het wel weer fout hebben gedaan.’
Wat vind u van dit alles?
Vriendelijke groet,
Johanna

Het advies

Bart Landstra

Geweldloze communicatie

 

Beste Johanna,
Nou dat is nogal wat Johanna, wat je daar aanraakt! Ik begrijp ten eerste dat je erg verlangt om begrepen en gehoord te worden, in de eerste plaats door je vader, dat hij hoort hoeveel angst jij als kind hebt gehad, en hoeveel moeite je doet en deed om toch van hem te houden? En dan zegt hij; ‘Ik heb het weer verkeerd gedaan zeker?’ Tja, dan voel je je machteloos lijkt me.

Jij, je vader, je zus, je broer, je oma, je moeder hebben allemaal erkenning nodig voor het geen je doet en deed om het beste ervan te maken nu en toen. Ja, ja, dat zeg ik makkelijk als buitenstaander, maar het is voor jouw hele klus denk ik, om dat te zien, vooral als er geslagen werd.

Wat je hier aanraakt Johanna gaat over jouw hele familie, en als ik je een advies mag geven dan zou een systemisch gerichte aanpak kunnen werken voor je. Je krijgt dan helderheid in jouw familie-dynamiek; je gaat zien waar de verstrikkingen zitten, hoe jij hierin verstrikt zit en wat jouw helende taak daarin kan zijn, en wat niet. Een paar gesprekken met een systeem-therapeut kan een boel opleveren voor jou èn je familie.

Ik wens je verder nog een helend 2011 voor jou en je dierbaren,

Bart Landstra


 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Geven vaders ook faalangst door?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Psychologische oorlogvoering

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn puber geen alcohol drinkt?

Lees verder
Artikel

De psychologie van het e-mailen

Lees verder
Advies

Ik vind mijn man niet meer zo aantrekkelijk

Lees verder
Artikel

E-mail en emotie

Lees verder
Advies

Ik laat me gaan tijdens ruzies met mijn vriend

Lees verder