De vraag

Ik keur haar seksuele verleden af

Beste Gertjan,
Mijn vriendin en ik hebben al twee jaar een superfijne relatie. Ik ben 24 en zij is 25. Er zijn echter spanningen ontstaan doordat ik niet goed om kan gaan met haar seksuele verleden. Haar eerste keer was op haar 21ste en in totaal heeft ze vier bedpartners gehad voor mij. Het probleem voor mij is dat daar twee onenightstands tussen zitten waaronder een met iemand die zij dezelfde avond had ontmoet.

Ik begrijp uiteraard dat ook zij zich seksueel gezien heeft moeten ontwikkelen, maar hierdoor is op dit gebied wel een stuk trots op haar verdwenen. Ik ben haar als “goedkoop” gaan zien. Ik begrijp dat dit nogal kortzichtig is, maar dat gevoel wordt er niet minder op.

Ik praat met haar erover, ze begrijpt me wel en probeert zich in mij te verplaatsen. Hierbij meldt ze dan ook dat het niet zoveel voorstelde, maar dat maakt het er voor mij eigenlijk alleen maar erger op. We denken er gewoon compleet tegenovergesteld over waardoor we er niet goed uit kunnen komen. Het komt er op neer dat ik haar eigenlijk aanval op dingen waarin zij totaal geen kwaad ziet.

Ik vraag me nu af wat ik er voor mezelf aan kan doen om het te accepteren? Hebben meer mannen hier last van of ben ik te strikt hierin? Het probleem is niet dat ik me achtergesteld voel bij haar, want ik heb zelfs iets meer bedpartners. Verder vertrouw ik haar volledig dus dat is ook het punt niet. Ik wil haar (en mezelf) er niet mee lastig blijven vallen dus ik hoop dat u een oplossing voor me hebt!

Hartelijk dank alvast!
Gerard

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste Gerard, 
Dit is een interessant probleem dat je heel goed verwoordt. Interessant, omdat het hoofd en het hart hier zo verschillend redeneren - objectief zou er niets aan de hand moeten zijn maar toch voelt het anders. Interessant ook omdat het zo makkelijk is om de situatie verkeerd te verwoorden: we denken zo snel dat de pijn voorkomt uit het gedrag van de ander, terwijl het onze eigen gedachten of onbewuste opvattingen zijn die voor de schade zorgen. 

In de eerste plaats gefeliciteerd met de leuke relatie en de liefde die je voor haar voelt. Mooi ook dat je haar kunt vertrouwen. In de tweede plaats moet de vraag gesteld worden waarom het voor jouw huidige zelfgevoel kennelijk zo belangrijk is dat je een vriendin hebt die geen domme seksuele keuzes maakte in haar vroegere leven. Jouw huidige leven, zo suggereer je in je vraag, zou er beter uit hebben gezien als zij geen onenightstands had gehad.

Je ziet haar als goedkoop, terwijl ik denk dat je jezelf als goedkoop ziet - goedkoper in elk geval dan je zou zijn als zij dat gedrag niet vertoond had. Geen makkelijke vraag. Veel mannen denken overigens volgens de lijnen van het oude madonna-hoer-complex: ze willen dolgraag een vriendin die seksueel is, maar net iets minder seksueel dan zij zelf, anders valt ze opeens in een andere morele categorie. Je kunt in therapie gaan om dit soort zaken uit te pluizen. Ik zou dat niet doen - ga lekker uit samen, ga vrijen met haar, kijk hoe ze nu voelt en oogt en doet, en tel je zegeningen.   

Vriendelijke groet,
Gertjan van Zessen

  • Dr. G. van Zessen (1963) is psycholoog en seksuoloog. Hij heeft een eigen praktijk (www.vanzessen.com) en is mede-eigenaar van een consultancy bureau (PACE Consultants, gevestigd in Soest en Lunteren).

    Meer lezen?
    G. van Zessen, Seksverslaving; begrijpen en veranderen, uitgeverij SWP, 2009.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

de wellustige sekse

Vrouwen hebben minder bedpartners dan mannen, denken niet zo vaak aan seks en zijn zelden uit op een...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

Vrijen met vertrouwen

Lees verder
Advies

‘Nu de verliefdheid over is, wil ik geen seks meer’

Lees verder
Interview

Onderzoekster Emily Nagoski: ‘Op seksgebied willen we zo normaal mogelijk zijn’

Lees verder
Advies

Hoe vertel ik mijn partner dat ik geen seks meer wil?

Lees verder
Test

Wat is je seksuele stijl?

Lees verder
Advies

Mijn man kan niet goed zoenen

Lees verder