De vraag

Ik heb een minderwaardigheidscomplex

Hallo Gijs,
Ik heb moeite mijzelf te accepteren. Als dat wel goed gaat gebeurt er altijd weer iets waarbij ik me weer achter mijn minderwaardigheidscomplex verschuil.

Ik heb al een psycholoog bezocht, dat heeft goed geholpen. Maar hoe kan ik hier thuis mee aan de slag? Heb je wat handvaten hierover (boekentips etc.) voor me?

Vriendelijke groet,
BrendaHet advies

Gijs Jansen

Acceptatie-therapeut

Hoi Brenda,
Wat prachtig dat je zelf ziet dat je je achter je minderwaardigheidscomplex (mooi scrabbelwoord hè) verschuilt. Dat je ziet dat je dat doet is al een enorme stap. Volgende vraag: Waarom verschuil je je hierachter? Waarom denken we zo negatief over onszelf?

We gebruiken dit als een hele positieve truc! Die truc is dat we doen aan wat heet ‘Lowballing’. Als je maar negatief genoeg bent over jezelf, dan kan de praktijk alleen maar meevallen. Bijvoorbeeld: Als jij jezelf alleen maar lelijk vindt, dan valt alles wat je niet helemaal lelijk vindt aan jezelf ineens heel positief op. Iemand die zegt dat hij niets kan, zal zichzelf verbazen met de kleine dingetjes die hij wél kan. Is het niet grappig hoe we onszelf op die manier voor de gek proberen te houden?

En dus is het belangrijk om te zien dat dat negatieve zelfbeeld van jou een hele mooie manier is om jezelf te beschermen. Zo ben je veilig voor zelfverwijt en kritiek van anderen. Als je bij voorbaat al roept dat je toch niets waard ben, kun je ook niet falen! Lees die laatste zin nog 20x.

Misschien wordt het tijd om te beseffen dat het leven van jou is, dat je mag falen, dat je menselijk mag zijn en dat je niet alles perfect hoeft te doen. Het doorbreken van de negatieve illusies die je over jezelf hebt gebeurt in hoofdstuk 4 van Laat Los, het boek dat je bij de online training cadeau krijgt. Ik denk dat je zelf al hard op weg bent. Wellicht geeft dit je het laatste zetje.

Met vriendelijke groet,
GijsIn samenwerking met Psychologie Magazine ontwikkelde Gijs Jansen de online training Loslaten. Met deze training leert u lastige emoties een plek te geven in uw leven.

Bekijk profiel/>

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Verraad verwerken

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik contact met mijn drukke zoons?’

Ik (68) ben vader van twee volwassen zoons, die ik vrijwel uitsluitend telefonisch spreek. Ik zou mi...

Lees verder
Artikel

Zo voel je je prettiger in lastige sociale situaties

Lees verder
Advies

Mijn hoogbegaafdheid leidt tot onzekerheid

Lees verder
Artikel

Zo vergroot je je veerkracht

Lees verder
Artikel

Leren accepteren dat je een adoptiekind bent

Lees verder
Advies

Ik houd nog steeds van mijn ex

Lees verder
Advies

Is de ‘Interne criticus’ zoiets als een ‘Gekwetst kind’?

Lees verder