Spijt

Spijt is na liefde de meest besproken emotie in het dagelijks leven, en we hebben er steeds vaker last van. Waarom kunnen we zo moeilijk leven met de gevolgen van onze keuzes? Plus: de resultaten van het grote lezersonderzoek – waar heeft ú spijt van?

Waarom kwellen we onszelf?

Op 8 april 1995 maakte een 51-jarige man uit Liverpool een einde aan zijn leven. Hij had altijd meegespeeld in de Staatsloterij. En altijd zette hij in op dezelfde nummers: 14, 17, 22, 24, 42 en 47. Behalve die ene week – toen was hij vergeten om zijn vijfweekse ticket te verlengen. En net op die avond zag hij op de televisie precies die zes nummers voorbijkomen. Door een stommiteit was de hoofdprijs van twee miljoen pond aan zijn neus voorbijgegaan.

Eigenlijk een heel raar verhaal. De man was ­immers niet rijk vóór die fatale avond, en naderhand was hij het nog steeds niet: zijn situatie is objectief dus niet veranderd. De enige reden tot spijt is dat hij zich zo goed kon voorstellen dat hij miljonair had kunnen zijn, als hij nou maar dat stomme ticket had verlengd. Deze manier van denken wordt counterfactual thinking genoemd, letterlijk: contrary to the facts.

In ons dagelijks leven produceren we continu counterfactuals, met spijt tot gevolg: ‘Had ik nou toch maar die andere rij voor de kassa genomen,’ of: ‘Als ik mijn studie had afgemaakt, had ik nu niet dit rotbaantje’. Vooral bij gebeurtenissen die uitzonderlijk zijn, produceren we heel makkelijk counterfactuals. Dan kunnen we ons

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Sorry, mijn fout

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Spijt over je loopbaan

Lees verder
Artikel

Teleurstelling en spijt

Lees verder
Test

Hoe gevoelig ben je voor spijt?

Lees verder
Artikel

Dán zal ik gelukkig zijn!

Lees verder
Artikel

Fouten op het werk

Lees verder
Artikel

Wéér niks gewonnen

Lees verder