Niet voor niets neemt het onderzoek ernaar een grote vlucht en verleende de Amerikaanse FDA onlangs weer een vorm van psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) en LSD toegang tot versnelde registratie als behandeling bij ernstige depressie en angsten.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

De context waarbinnen een psychedelicum wordt aangeboden, blijkt wel van groot belang voor de ervaring, blijkt uit promotie-onderzoek van Joost Breeksema aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hij interviewde proefpersonen nadat ze ketamine of psilocybine hadden gekregen. De groep die ketamine kreeg, lag alleen in een vrij klinische kamer en kreeg verder geen begeleiding.

Bij de psilocybine-groep was de setting ‘huiselijker’ en was er wel begeleiding. Dat maakte een flink verschil. ‘Zelfs bij een kleine dosis ketamine bleken mensen soms al een intense ervaring te hebben. Ze gaven dan ook aan grote behoefte te hebben gehad aan steun en voor- en nagesprekken.

Ook de psilocybinegroep had graag nog meer voor- en nagesprekken en sessies gewild. Een goede setting en begeleiding zijn dus heel belangrijk.’

Psychedelica zijn geen wondermiddelen, benadrukt Breeksema. ‘Het kan dat iemand na slechts één dosis van zijn depressie af is, maar vaak is er meer nodig.

Toch blijven de effecten ongrijpbaar. Zo sprak ik iemand die een beangstigende psychedelische ervaring had gehad, maar twee jaar later merkte dat ze er wél allerlei helpende inzichten door had opgedaan.’

University of Groningen, maart 2024