De vraag

Depressie of anorexia?

Beste Myriam,

Een vriendin van mij is de laatste maanden depressief. Ze is zo'n 10 kilo afgevallen. Kan het zijn dat ze anorexia heeft of kan de oorzaak ook de depressie zijn? Ze is tevreden met hoe ze er nu uit ziet.Het advies

Myriam Vervaet

Beste,

Heel wat mensen vermageren tengevolge van een depressie, het tegenovergestelde bestaat eveneens. Het is bijzonder moeilijk om de oorzaak van het vermageren bij uw vriendin zo vast te stellen. Om te weten of het tengevolge van een depressie is, moet er eerst een klinische diagnose van depressie vastgesteld worden. Veel mensen voelen zich gedurende bepaalde periodes teneergeslagen, verdrietig, opgebrand, maar dat is niet noodzakelijk hetzelfde als een 'depressie' hebben.

Een depressie klaart niet op, verbetert dus niet, door te vermageren. Vaak voelen mensen, vooral jonge vrouwen zich slecht in hun vel omdat zij ongelukkig zijn met hun uiterlijk of gewicht. Wanneer ze dan vermageren voelen ze zich beter. Wanneer ze dat vermageren bereiken door gezonder te gaan eten, evenwichtiger en toch 3 maaltijden per dag, en wanneer ze voordien wat overgewicht hadden dan is er zeker geen sprake van een eetstoornis. Wanneer ze echter een medisch gezien goed gewicht hadden en 10 kg onder dat gewicht gaan (met een body mass index lager dan 18) dan is er sprake van ondergewicht, wat op een ongezond voedingspatroon wijst en kan te maken hebben met anorexia nervosa.

Wanneer zij wel een normaal lichaamsgewicht houden maar daarvoor braken of laxeermiddelen gebruiken kan dit wijzen op bulimia nervosa. Een diagnose stellen van anorexia enkel op basis van gewichtsverlies, zonder de context te kennen, is echter onverantwoord. Een onnodig gewichtsverlies van 10 kg op korte termijn vind ik niettemin zorgwekkend.

Prof.Dr.Myriam VervaetDit vind je misschien ook interessant

Artikel

Depressie maakt empathisch

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Interview

6 BN-ers over hun psychische kwetsbaarheid

Lees verder
Artikel

Weg met de winterblues! Tips om uit een dip te komen

Lees verder
Interview

Presentator Sofie van den Enk over haar depressie: ‘Ik herinner me van die roerloze dagen’

Lees verder
Advies

Hoe voorkom ik dat ik te veel eet?

Lees verder
Artikel

Prikkelen, pillen, praten

Lees verder
Artikel

Het gaat goed met jonge vrouwen

Lees verder