Een klik kun je afdwingen

We denken allemaal dat het jaren kost om een vriendschap op te bouwen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je al hecht bevriend kunt raken in een paar uur tijd.

Volgens Arthur Aron, een psycholoog van State University of New York, kan dat hechte gevoel van vriendschap – dat gevoel waar meestal járen aan vooraf zijn gegaan waarin jullie ziel en zaligheid hebben gedeeld – ook ontstaan tussen vreemden mits ze de juiste vragen stellen en daar eerlijk antwoord op durven te geven.

De juiste vragen
Voor zijn onderzoek verzon Aron er 36, hij ‘gaf’ die vragen aan onbekenden en observeerde wat er vervolgens gebeurde. Wat bleek? Al na een paar uur voelden ze zich dichterbij elkaar staan dan bij sommigen van hun ‘oude’ vrienden.

Hoe die vragen er dan uitzagen? Nou, helemaal niet zo intiem als je – gezien het resultaat – misschien zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan deze: Zou je beroemd willen zijn? Zo ja, waarin? Of deze: Voor je iemand opbelt, oefen je dan wat je gaat zeggen? Zo ja, waarom? Of deze, ook een mooie: Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen?

Kwetsbaarheid
En de antwoorden? Die reflecteren onze diepste angsten, grootste fouten en heimelijke dromen. Dus als je écht contact wil maken, vertel dan eens niet hoe goed het allemaal met je gaat, maar laat je ook eens van de andere kant zien.

 

Meer lezen?

Lees ook ‘Ik heb geen wij-gevoel met mijn collega’

auteur

Mathilde Hoekstra

» profiel van Mathilde Hoekstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De psychologie van duovriendschappen

Wat weten we eigenlijk over bevriende stellen? Bar weinig, merkten Geoffrey Greif ?en Kathleen Holtz...

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Je zet alles op alles om samen met je dochter op tijd te zijn voor haar tennisles. Waarom is ze nou ...

Lees verder
Artikel

Vriendschap

Lees verder
Kort

Zelfs vrienden begrijpen mails vaak verkeerd

Lees verder
Kort

Liever een vriend dan een vrouw

Lees verder
Advies

Kan ik leren omgaan met mijn heimwee?

Lees verder
Kort

Gezond door sociaal contact

Lees verder
Artikel

Frenemies

Lees verder