Vriendschap

  • 1200 woorden
  • leestijd is
  • 6 minuten
Sommige vrienden blijven je levenslang trouw, terwijl anderen al snel uit het zicht verdwijnen. Hoe komt het dat vriendschappen zo verschillen?

TROUW / ONTROUW

Goede vrienden zijn trouw, royaal en open. Maar we kennen ook vriendschappen waarbij deze eigenschappen geen cruciale rol spelen. Dat is tenminste de stelling van de Amerikaanse psychologe Susie Orbach. Volgens haar zijn er twee soorten vriendschappen: vrienden met wie je een chemische uitwisseling hebt en vrienden die bij bepaalde fases van het leven horen. Bij de eerste groep ‘klikt het gewoon’. Mensen voelen een intieme verbondenheid met elkaar en spannen zich in om het contact goed te houden. Dit zijn volgens Orbach de trouwe vrienden voor het leven. De tweede groep bestaat uit mensen met wie de persoonlijke band veel minder sterk is, maar die goed aansluiten bij behoeften die op dat moment spelen. Veranderen iemands behoeften, dan kan dit het einde van de vriendschap betekenen.

De meeste vriendschappen beginnen op het moment dat mensen iets praktisch met elkaar delen. Bij sommigen blijft het op dit niveau steken, anderen zullen doorstoten naar de groep van intieme vrienden. Of dat gebeurt hangt niet alleen samen met iemands persoonlijkheid, maar ook met de lengte en de frequentie van het contact. Uit onderzoek van de Groningse sociaal psycholoog Bram Buunk, blijkt dat verreweg de meeste mensen hun vrienden op de

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe zeg ik nee zonder hem te kwetsen?

Lees verder
Test

Welk chronotype ben jij?

De indeling ochtend- en avondmensen is volgens de Amerikaanse psycholoog en slaapdeskundige Michael ...

Lees verder
Advies

Steeds een nieuwe beste vriendin

Lees verder
Interview

Reddende engelen

Lees verder
Advies

Hoe help ik mijn onzekere vriendin?

Lees verder
Artikel

Onzichtbare materie

Lees verder
Artikel

Apenmaatjes

Lees verder
Artikel

Was ik niet goed genoeg?

Lees verder