Op één hand zijn ze te tellen, uw echte dikke vrienden. De vrienden die u precies brengen wat u nodig heeft (en die, zo blijkt uit onderzoek, vaak ook het meest op u lijken). Intussen zijn er nog veel meer relaties die uw leven verrijken, en die zijn te vinden op alle terreinen – soms zonder dat u het echt doorheeft. De Amerikaanse levenscoach Carol Stanton probeert mensen zich daarvan bewust te maken met haar werkpakket Life coach in a box. Een van haar opdrachten: teken een relatiediagram. ‘Door een tekening te maken, zet u uw rechterhersenhelft aan het werk,’ aldus Stanton. ‘Daarmee spreekt u uw gevoel en intuïtie makkelijker aan dan met de talige lijstjes van uw linkerhersenhelft. Die tekening kan duidelijk maken hoe rijk u al bent, maar ook waar u meer verbondenheid, verdieping of variatie zou kunnen vinden.’

Zo gaat u te werk

– Pak een groot vel, zet uzelf in het midden en schrijf daar omheen de namen van alle mensen met wie u op dit moment een relatie heeft van enig belang.

– Gebruik verschillende kleuren voor de verschillende soorten relaties: bijvoorbeeld rood voor familie, groen voor vrienden, blauw voor collega’s, paars voor buren en geel voor kennissen.

– De mensen die u het vaakst ziet, zet u het dichtste bij uzelf.

– Hoe belangrijker iemand voor u is, hoe groter u zijn of haar naam maakt.

Met uw relationele leven zo uitgetekend voor u, dienen zich vanzelf al vragen aan. Maak ik wel genoeg tijd vrij voor die koeiegroot uitgeschreven goede vriendin? Staat zij in mijn tekening niet verder bij me vandaan dan ik zou willen? En zouden die klein opgeschreven buurvrouw en ik niet meer voor elkaar kunnen betekenen dan medestraatbewoners te zijn – dichtbij als ze staat?

De volgende vragen kunnen u verder helpen uw relaties uit te diepen:

– Wat vind ik belangrijk in mijn relaties, wat zoek ik?

– Wat vind ik daarvan in welke mensen terug?

– Zijn er relaties die ik wil uitdiepen of verbeteren? Zijn er dingen die ik wil veranderen?

– Ontbreken er bepaalde relaties?

– Wat is er veranderd ten opzichte van tien jaar geleden – hoe zou zo’n tekening er toen uitgezien hebben? Wat vond ik toen belangrijk?

– Hoe zou mijn ideale relatiediagram eruitzien?

– Wat kan ik doen om daar te komen?

Levenscoach Carol Stanton benadrukt het belang van die laatste stap: met een tekening en een analyse alleen ben je er niet. ‘Stel een paar concrete doelen en maak een actieplan om werkelijk te veranderen daar waar je het wilt.’

Meer weten

– De betekenis van levensverhalen. Theoretische beschouwingen en toepassingen in onderzoek en praktijk, Ernst Bohlmeijer e.a., (Bohn Stafleu van Loghum, € 39,50).

– Binnenkort verschijnt De verhalen die we leven, een nieuw boek van Bohlmeijer over de narratieve psychologie als methode (Boom, € 32,50).[/wpgpremiumcontent]